PFOS: Landbouwers uit de regio Zwijndrecht kunnen tegemoetkoming aanvragen

De landbouwers in de regio rond de 3M-site in Zwijndrecht kunnen vanaf 24 januari een tegemoetkoming aanvragen voor verliezen door de maatregelen tegen de PFAS-verontreiniging. Het Steunpunt Korte Keten zal waarschijnlijk een 70-tal landbouwers begeleiden bij hun aanvraag.

17 januari 2022  – Laatste update 17 januari 2022 17:59
Lees meer over:
pfos-3m-zwijndrecht-antwerpen-1250

De regeling werd aangekondigd door Karl Vrancken, de PFAS-opdrachthouder voor de Vlaamse regering, op het fruitbedrijf van Frans Verhelst in Zwijndrecht. "Zowel op economisch als op sociaal vlak is dit een belangrijke stap. We hebben strenge no regret-maatregelen opgelegd in de regio Zwijndrecht. Deze mensen hebben dat in hun portefeuille gevoeld. Ik ben dan ook blij dat we op initiatief van 3M en samen met de landbouworganisaties tot deze regeling zijn gekomen en deze landbouwers een tegemoetkoming kunnen voorstellen", zei Vrancken.

Frans Verhelst teelt appels en peren op veertig hectare in de regio Zwijndrecht. Uit de analyses van het FAVV bleek er geen enkel probleem met de PFOS-waarden in zijn fruit, maar hij zag wel de omzet van zijn buurtwinkeltje met 90 procent kelderen sinds de eerste berichten over de verontreiniging rond de 3M-site. “Even heb ik nog geloofd dat onze winkel voor directe verkoop nog te redden valt, maar ik vrees dat er niets anders opzit dan te sluiten. Voor ons gaat dit om een verlies van 10.000 à 20.000 euro, maar we verliezen vooral ook het directe contact met onze klanten in de buurt.”

Steunpunt Korte Keten zal ondersteunen

Ann Detelder vertelde dat het Steunpunt Korte Keten een 70-tal landbouwers met directe verkoop en biologische productie zal gaan begeleiden bij het indienen van hun dossier. “De korte keten draait op een groot vertrouwen van de klant in zijn producent. Door omstandigheden buiten zijn wil is dat vertrouwen weggeslagen. We gaan een helpdesk bemannen waarbij we helpen bij de online aanvraag van de tegemoetkoming, bijvoorbeeld om het inkomstenverlies te gaan becijferen. Dat zal kunnen vanaf 24 januari tot en met 14 februari.”

Alleen de imagoschade is niet te becijferen. Telkens de vervuiling in het nieuws komt zien de korteketenboeren hun verkoop kelderen

Ann Detelder - Manager Steunpunt Korte Keten

De landbouwers kunnen vergoed worden voor onder meer inkomstenverlies of omzetdaling, bijkomende operationele kosten of voor de omschakeling van hun bedrijf. Experten van het Departement Landbouw en Visserij zullen de aanvragen beoordelen. Detelder: “Zo zijn er bijvoorbeeld boeren die geen grondwater meer mogen gebruiken door de PFOS-verontreiniging, maar zich nu met duurder leidingwater moeten behelpen. Of mensen die geïnvesteerd hebben in een mobiele kippenstal met vrije uitloop. Die hun lening loopt wel, maar hun verkoop is volledig ingestort. Alleen de imagoschade is niet te becijferen. Telkens de vervuiling in het nieuws komt zien de korteketenboeren hun verkoop kelderen, dat hangt als een donkere wolk boven hun toekomst.”

Levenswerk op één dag weggevaagd

Bijzonder zwaar getroffen is Rudi Henissen (61) van het biologische groentenbedrijf Pomona Puur Natuur in Melsele, op vierenhalve kilometer van de 3M-site. De coöperatieve doet alleen aan directe verkoop. Zichtbaar geëomotioneerd getuigde Henissen: “Alles wat wij in 20 jaar hebben opgebouwd, is in één dag weggevaagd. Al kunnen we met de analyses in de hand aantonen dat er voor de groenten geen probleem is, zelfs veel van onze trouwste klanten zijn we kwijt.” Voor de eieren van zijn 170 vrije uitloop-leghennen lagen de gemeten waarden onder de Belgische norm die door het FAVV gehanteerd wordt, maar was er wel een probleem voor de strengere Europese norm. Bij de consumptie van meer dan 6 eieren per week zou die overschreden worden. “Van het FAVV mochten we onze eieren nog altijd verkopen, terwijl de overheid aanraadt om geen eieren uit eigen tuin meer te consumeren”, zei Henissen.

Alles wat wij in 20 jaar hebben opgebouwd, is in één dag weggevaagd. Al kunnen we met de analyses in de hand aantonen dat er voor de groenten geen probleem is, zelfs veel van onze trouwste klanten zijn we kwijt

Rudi Henissen - Pomona Puur Natuur

Geen minnelijke schikking

De biologische boer ziet weinig mogelijkheden om het vertrouwen van zijn klanten te herstellen: “We hadden als biologisch bedrijf een heel bewuste klant, de verontreiniging in de grond zal boven de normen blijven, als actief groentebedrijf zie ik geen toekomst, maar ik overweeg wel nog om ons bedrijf over te schakelen naar een educatieve boerderij.” Ook daarvoor zou hij dus op de tegemoetkoming van 3M kunnen rekenen.

3M stelde zelf voor om de kosten te betalen. Opdrachthouder Vrancken benadrukt dat dat niet mag gezien worden als een vorm van schikking: "De landbouwer doet bij aanvaarding geen afstand van enig recht, waaronder begrepen maar niet beperkt tot, vorderingen voor mogelijke latere schadevergoeding. Dit voorstel is een voorlopige tegemoetkoming op korte termijn voor de geleden schade die voortkomt uit de no regret-maatregelen. Dat is zo zeer duidelijk afgesproken met de landbouworganisaties én met 3M." Voor het eind van maart verwacht Vranken dat de eerste betalingen kunnen gebeuren.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek