PFAS: 40 land- en tuinbouwers dienen dossier in bij 3M voor compensatie

Veertig land- en tuinbouwbedrijven in Zwijndrecht hebben een aanvraag gedaan bij chemiebedrijf 3M voor een compensatie van de maatregelen voor de PFAS-verontreiniging. Een stuurgroep met daarin onder meer landbouworganisaties, het departement Landbouw en Visserij en 3M zelf zal zich nu over de dossiers buigen.

22 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 december 2023 16:27
Lees meer over:
pfos-3m-zwijndrecht-antwerpen-1250

PFAS-verontreiniging

Chemiebedrijf 3M maakte eind november bekend dat land- en tuinbouwbedrijven in de omgeving van Zwijndrecht opnieuw een tegemoetkoming konden aanvragen voor PFAS-verontreiniging. 40 bedrijven dienden een dossier in om een compensatie aan te vragen bij de chemiereus. Alle bedrijven die door de impact van de ‘no-regret’-maatregelen als gevolg van de PFAS-verontreiniging financiële schade hadden ondervonden in 2023, konden zich melden bij 3M. Land- en tuinbouwbedrijven met percelen op de linkeroever van de Schelde binnen een straal van vijf kilometer (zie figuur) en korte keten en CSA-bedrijven binnen een straal van tien kilometer van 3M in Zwijndrecht konden hun dossier tussen 28 november en 17 december indienen.

Schermafbeelding 2023-12-22 132114

Het eerste luik van de procedure is nu afgerond. Experts van de landbouworganisaties en het Departement Landbouw en Visserij zullen zich nu buigen over de ingediende dossiers en beoordelen volgens de nieuwe tegemoetkomingsregeling. Land- en tuinbouwers die een aanvraag indienden en in aanmerking komen, ontvangen nadien een individueel voorstel. "De bedoeling is om de uitbetaling van alle ontvankelijke dossiers uiterlijk eind maart 2024 af te ronden", zegt 3M. Ook in 2022 deed 3M eenzelfde oproep. 37 landbouwbedrijven deden toen een aanvraag voor een tegemoetkoming. Op basis van die dossiers betaalde 3M een tegemoetkoming uit voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro.

3M voorziet ook dit jaar compensatie voor no-regretmaatregelen die landbouwers treffen
Uitgelicht
3M zal net als vorig jaar ook in 2023 een financiële tegemoetkoming voorzien voor landbouwers in de omgeving van Zwijndrecht die getroffen worden door de aanhoudende no-regret...
25 juli 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek