3M voorziet ook dit jaar compensatie voor no-regretmaatregelen die landbouwers treffen

3M zal net als vorig jaar ook in 2023 een financiële tegemoetkoming voorzien voor landbouwers in de omgeving van Zwijndrecht die getroffen worden door de aanhoudende no-regretmaatregelen in het kader van de PFAS-verontreiniging. Het chemiebedrijf laat de bestaande stuurgroep, waarin ook landbouworganisaties en de Vlaamse overheid zetelen, de details uitwerken.

25 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 juli 2023 10:14
Lees meer over:
pfos-bord-zwijndrecht-antwerpen-1250

In 2022 betaalde 3M al eens bijna 1,8 miljoen euro aan compensaties aan landbouwers in de regio. Het gaat om bedrijven die omzetverlies lijden door de no-regretmaatregelen die de Vlaamse overheid oplegt en die nog steeds van kracht zijn. Deze voorzorgsmaatregelen worden genomen rond een problematiek waarvan de impact nog niet volledig gekend is. Zo wordt er onder andere afgeraden om eigen geteelde groenten of eieren van kippen uit de tuin te eten.

De procedure voor dit kalenderjaar blijft dezelfde, stelt 3M, en de aanvraag zal opnieuw worden beoordeeld door een stuurgroep. 3M stelt wel dat er rekening zal worden gehouden met nieuwe informatie, zoals die verkregen uit de intussen grotendeels uitgevoerde bodemonderzoeken die de verontreiniging rond 3M in kaart brengen.

De aanvraagprocedure voor dit jaar zal in november starten, waarna de uitbetaling in principe eind maart 2024 volgt als de landbouwers in kwestie het voorstel tot compensatie aanvaarden.

3M herhaalt dat de tegemoetkoming geen dading of andere vorm van schikking is, en dat de landbouwers bij het aanvaarden ervan ook geen afstand doen op het recht om later eventueel een bijkomende schadevergoeding te eisen.

Intussen wordt er verder gewerkt aan het saneringstraject en belooft 3M om tegen eind 2025 te stoppen met de productie van PFAS.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek