Peeters wil verder onderzoek naar erfgoedwaarde hoeves

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft opdracht gegeven verder onderzoek te laten uitvoeren naar de erfgoedwaarde van de twee oude boerderijen aan de Oud Arenberg in Kieldrecht. Dat is beslist na een overleg dinsdagmorgen tussen afgevaardigden van de betrokken administraties en vertegenwoordigers van de Erfgoedgemeenschap Doel en leden uit de academische wereld. Op het overleg werd afgesproken dat professoren de gelegenheid krijgen een studie te maken van de twee hoeves.
20 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft opdracht gegeven verder onderzoek te laten uitvoeren naar de erfgoedwaarde van de twee oude boerderijen aan de Oud Arenberg in Kieldrecht. Dat is beslist na een overleg dinsdagmorgen tussen afgevaardigden van de betrokken administraties en vertegenwoordigers van de Erfgoedgemeenschap Doel en leden uit de academische wereld.

Volgens de erfgoedsector is de aangerichte schade aan de twee hoeves nog herstelbaar maar dan moeten de sloopwerken wel stoppen. Op het overleg werd afgesproken dat professoren de gelegenheid krijgen een studie te maken van de twee hoeves. Ze zullen de constructies opmeten en documenteren. De studie mag maximaal 3 maand in beslag nemen. Intussen wordt de afbraak opgeschort.

De andere gebouwen waarvoor een sloopvergunning bekomen werd en de bijgebouwen op de site in Kieldrecht worden wel verder afgebroken. Na drie maanden zal het resultaat van de studie besproken worden op een nieuw overleg. De Erfgoedgemeenschap Doel reageert tevreden. Volgens Johan De Vriendt van de gemeenschap is het belangrijk dat er ook een proactieve studie en inventaris wordt opgemaakt van de meest waardevolle en unieke hoevegebouwen en schuren in de ruimere regio.

Er dreigen immers nog meer gebouwen te verdwijnen voor de havenuitbreiding en natuurcompensaties. Ook de gemeente Beveren wordt hierbij betrokken.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek