Bodemerosie bedreigt voedselproductie
nieuwsBodemerosie heeft een veel grotere negatieve en vernietigende impact op de ecosystemen, de bodemrijkdom en de voedselvoorziening dan tot nu toe aangenomen. Het natuurfenomeen heeft wel een licht positief effect op de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek door bodemdeskundigen van de K.U.Leuven, UCL en Lancaster University, dat is verschenen in het vaktijdschrift Nature Geoscience.
Regen, water, wind en landbewerking verplaatsen volgens de onderzoekers jaarlijks zowat 35 miljoen ton aarde. Door deze erosie verdwijnen er grote hoeveelheden stikstof en fosfor uit de bodem, precies evenveel als er door kunstmatige bemesting worden aan toegevoegd.
Vooral armere regio's worden erdoor getroffen. Met name Afrikaanse landbouwgronden dreigen hierdoor onomkeerbare schade op te lopen, wat nefast zou zijn voor de plaatselijke voedselvoorziening. In ontwikkelde gebieden heeft bodemerosie dikwijls erg negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit.
Bodemerosie zorgt er anderzijds voor dat makkelijker koolstof in de bodem opgeslagen kan worden. Dat remt de klimaatverandering af omdat het verhindert dat er koolstof vrijkomt in de atmosfeer. Deze bevinding is nieuw omdat er tot voor kort werd aangenomen dat bodemerosie veel koolstof in de atmosfeer deed belanden.
"Bodemerosie kan de opslag van koolstof in de bodem verhogen door het element voor duizenden jaren op te slaan. Op die manier heeft bodemerosie zelfs een licht positief effect op klimaatverandering", aldus prof. Gerard Govens van de afdeling Fysische en Regionale Geografie van de K.U.Leuven.