Peeters verlengt uitrijregeling tot 11 september
nieuwsVolgens een mededeling van de minister kunnen landbouwers in welbepaalde kwetsbare zones overmacht inroepen. Het gaat om zones gelegen in de polders, de zand-leemstreek en de leemstreek van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. Het gaat wel enkel over gronden die beplant waren met graangewassen of met vlas.
Omdat er de afgelopen jaren al verschillende keren problemen opdoken met de uitrijregeling wil de minister naar eigen zeggen werk maken van een oplossing op lange termijn. De minister zegt dat dit kadert in de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord terzake, "dat tenvolle de milieudoelstellingen zoals Europees bepaald, volgt".
Volgens het mestdecreet is het verboden om mest uit te rijden in kwetsbare zones vanaf 1 september en dit tot en met 15 februari. Maar de minister merkt op dat door de uitzonderlijke weersomstandigheden van de laatste weken in Vlaanderen de oogstwerkzaamheden niet tijdig konden doorgaan op zware gronden. Gevolg is dat de voorbereiding en bemesting op het veld voor het inzaaien van wintergraan of groenbemesters in het gedrang kwam.
De CD&V-minister argumenteert dat de landbouwers de kans moeten hebben om de oogsten van dit jaar in te halen én de voorbereidende werkzaamheden voor de teelt van volgend oogstjaar te verrichten. Daarom stemde minister Peeters in om ten aanzien van deze getroffen landbouwers de overmachtsituatie te erkennen.
De landbouwer die gebruik wil maken van de regeling moet dit aan de Provinciale Afdeling van de Mestbank meedelen, met de vermelding van de gemeente, de perceelnummers, de landbouwstreek waar het perceel zich bevindt en de datum van bemesting. Hij moet ook beloven dat hij de gronden zal inzaaien met een groenbemester of wintergraan.
De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hadden vanaf midden augustus minister Peeters om een uitstel van het uitrijverbod verzocht. Die liet eerder toe dat boeren ook op zondag 29 augustus mest mochten uitrijden, maar door de overvloedige regenval de vrijdag voordien kon van deze maatregel praktisch geen gebruik worden gemaakt.
De milieuverenigingen Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt zijn niet gelukkig met de beslissing. In een reactie woensdag luidt het dat "de beslissing nauwelijks enkele dagen volgt op de publicatie van de meetresultaten van het grondwatermeetnet, waarbij de maximumgrens voor nitraat in meer dan een derde van de grondwatermeetpunten overschreden werd". Voor BBL en Natuurpunt dreigt elke nieuwe versoepeling het probleem nog te verergeren.
Een verwijzing naar de uitzonderlijke weersomstandigheden gaat volgens hen niet op. Deze logica zet immers de deur open voor een permanente uitholling van het mestdecreet. Wisselende weersomstandigheden horen nu eenmaal tot ons klimaat, aldus de milieuverenigingen.
Bron: Belga