Peeters plant overleg met pluimveesector over ESBL

Na de onrustwekkende berichten over het oprukken van de ESBL-bacterie - een antibioticaresistente bacterie waarvan al 10 pct van de Belgische bevolking drager zou zijn - roept Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor Landbouw, de pluimveesector samen om bijkomende acties af te spreken.
21 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Na de onrustwekkende berichten over het oprukken van de ESBL-bacterie - een antibioticaresistente bacterie waarvan al 10 pct van de Belgische bevolking drager zou zijn - roept Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor Landbouw, de pluimveesector samen om bijkomende acties af te spreken. Dat meldde hij in de plenaire zitting van het Vlaams parlement.

"De komende dagen wordt de pluimveesector uitgenodigd op het proefbedrijf voor de veehouderij in Geel om de bijkomende acties af te spreken. We zullen inspanningen doen om alle informatie te verstrekken over de bacterie en over hoe de sector met antibiotica moet omgaan". Peeters is van plan om nog eens kenbaar te maken dat het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds middelen ter beschikking heeft voor inspanningen ten aanzien van hygiëne op veehouderijen.

Karlos Callens suggereerde om ook de veterinaire sector te betrekken bij het overleg. De Open Vld'er wees erop dat het immers de dierenartsen zijn die de antibiotica voorschrijven. Peeters verklaarde zich bereid het overleg in die richting uit te breiden.

Volgens Dirk Peeters (Groen!), die de minister-president interpelleerde over de kwestie, is vooral de overbevolking van pluimvee in de stallen een groot probleem omdat boeren daardoor hun kippen preventief zouden inenten. Tine Eerlingen (N-VA) en Els Robeyns (sp.a) stelden voor dat Vlaanderen zich in de toekomst laat inspireren door landen zoals Denemarken, waar gewerkt wordt met antibioticavrije stallen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek