Peeters en Demir naar New York voor VN-waterconferentie

De Vlaamse ministers van Omgeving en Mobiliteit Zuhal Demir (N-VA) en Lydia Peeters (Open Vld) reizen deze week naar New York voor de eerste waterconferentie van de Verenigde Naties in bijna 50 jaar tijd. Peeters en Demir zullen er onder meer de Vlaamse Blue Deal voorstellen, die waterschaarste en droogte moet aanpakken.

20 maart 2023  – Laatste update 20 maart 2023 15:04
Lees meer over:

In het kader van de Blue Deal, die Demir in 2020 uitwerkte, komt er in Vlaanderen 748 hectare natte natuur bij. Zowat 14 kilometer aan waterlopen is opnieuw natuurlijk ingericht, zodat water minder snel wordt afgevoerd. Daarnaast komen er onder meer nog 350 extra stuwtjes om water op te slaan en wordt er ruimte vrijgemaakt om 35 miljoen liter extra regenwater op te vangen.

De VN-waterconferentie, waar zo’n 200 landen aan deelnemen, vindt plaats van 22 tot 24 maart en wordt woensdag geopend door secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. Demir is de Belgische delegatieleider en zal net als Peeters het woord voeren namens België en Vlaanderen en "concrete commitment uitspreken", klinkt het in een persbericht.

Beide ministers maken van de gelegenheid gebruik om enkele bilaterale ontmoetingen te organiseren. Zo zien ze de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, de Belgische VN-ambassadeur Philippe Kridelka en VN-watergezant Henk Ovink, net als een aantal waterexperten. Peeters en Demir gaan ook in New York bekijken hoe de stad beschermd wordt tegen overstromingen.

“Marketingstunt”

In een reactie op de aankondiging van Demir en Peeters zegt parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) kritisch te zijn over hun missie. "De aanwezigheid van ministers Demir en Peeters in New York is vooral een marketingstunt om hun losseflodderbeleid op te poetsen. Maar het zal Vlaanderen niet beschermen tegen een eventuele volgende waterbom of tegen volgende periodes van extreme droogte. Dat de ministers moedwillig doof en blind blijven en weigeren te doen wat nodig is, is onaanvaardbaar", zegt ze.

Volgens Schauvliege worden sommige ingrepen in het kader van de Blue Deal tenietgedaan door het uitblijven van structureel doortastend beleid. "Nog altijd  mag er gebouwd worden in watergevoelig gebied, nog altijd is er geen betonstop en blijft verharding zelfs toenemen, nog altijd is er geen plan om extreme overstromingen en modderstromen te voorkomen", hekelt ze. Schauvliege herinnert ook aan een recente doorlichting van het Vlaamse waterbeleid door het Rekenhof, dat de initiatieven als "te fragmentarisch en beperkt" wegzette.

Limburgse boeren zetten met stuwtjes in op extra snede gras
Uitgelicht
De droge zomers van de voorbije jaren hebben een negatieve impact gehad op de landbouwopbrengsten. Vooral boeren op zandgronden zagen hun teelten voor hun ogen verpieteren. Om...
18 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek