Overvloedig gebruik kunstmest in China onder vuur

China, wereldwijd de belangrijkste producent van granen en dus ook een grote verbruiker van meststoffen, zou haar afhankelijkheid van kunstmest moeten reduceren met vijftig procent. Overmatig gebruik in het verleden heeft geleid tot zware verontreiniging. Dat staat te lezen in een rapport dat gepubliceerd werd door Greenpeace en de Renmin University of China.
18 januari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

China, wereldwijd de belangrijkste producent van granen en dus ook een grote verbruiker van meststoffen, zou haar afhankelijkheid van kunstmest moeten reduceren met vijftig procent. Overmatig gebruik in het verleden heeft geleid tot zware verontreiniging. Dat staat te lezen in een rapport dat gepubliceerd werd door Greenpeace en de Renmin University of China.

"Niet veel mensen zijn er zich bewust van dat landbouw de belangrijkste vervuilingsbron is in China. Nochtans zouden we ons hierover ernstige zorgen moeten maken", zegt Wen Tiejun van de Renmin University. Kunstmest heeft er mee voor gezorgd dat China zijn immense bevolking kan voeden, ondanks het relatief beperkte landbouwareaal. Maar aan de medaille is dus ook een keerzijde verbonden.

Volgens het nieuwe rapport gebruiken vooral in het noorden van China de boeren tot veertig procent meer meststoffen dan nodig is voor een optimale groei van de landbouwgewassen. Dergelijke praktijken zouden ervoor zorgen dat jaarlijks ongeveer tien miljoen ton meststoffen in het water terechtkomen, met alle gevolgen van dien voor de rivieren en meren in China.

Terwijl China goed is voor zowat een kwart van de wereldwijde graanproductie, dient het land ongeveer 35 procent van de meststoffen toe. Sinds de jaren zestig is de graanproductie met een factor acht toegenomen, maar het gebruik van stikstofbemesting zou 55 keer hoger liggen dan vier decennia geleden het geval was.

De auteurs van het rapport willen dat de Chinese regering haar subsidies voor de producenten van meststoffen opschort. Verder zouden de boeren moeten aangemoedigd worden om meer meststoffen van dierlijke oorsprong te gebruiken, luidt het nog.
 

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek