Overpopulatie zomerganzen vraagt om bestrijding

Het interregionaal project Invexo, dat werkt rond de bestrijding van invasieve soorten, deelt mee dat dit jaar 2.158 zomerganzen in Oost- en West-Vlaanderen werden gevangen en geëuthanaseerd. Die ganzen worden bestreden omdat ze grote ecologische en economische schade veroorzaken.
25 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Het interregionaal project Invexo, dat werkt rond de bestrijding van invasieve soorten, deelt mee dat dit jaar 2.158 zomerganzen in Oost- en West-Vlaanderen werden gevangen en geëuthanaseerd. Die ganzen worden bestreden omdat ze grote ecologische en economische schade veroorzaken.

In juni, terwijl de dieren tijdelijk niet kunnen vliegen omdat ze hun slagpennen door de rui verliezen, werden in twee provincies zomerganzen gevangen. "In Oost-Vlaanderen werden 2.061 ganzen gevangen op 22 locaties", zegt Sofie Standaert van Invexo. In 87 procent van de gevallen ging het om Canadese ganzen. "In West-Vlaanderen werden 97 ganzen gevangen tijdens één vangstactie. De komende twee jaar wordt die actie herhaald met de bedoeling om na 2012 tot een duurzaam beheersplan voor zomerganzen te komen. Er komt ook overleg met de jachtsector."

Zomerganzen zijn ganzen die na de winter niet wegtrekken, maar blijven om in het wild te broeden. Niet alleen uitheemse ganzen, zoals de Canadese gans, maar ook grauwe ganzen en bastaardganzen zorgen daarbij voor problemen. "In natuurgebieden leidt een overpopulatie zomerganzen tot verdrukking van de inheemse soorten en gaan kwetsbare ecosystemen achteruit door vertrappeling en begrazing. Dat levert ecologische en economische schade op. In Nederland betaalde men vorig jaar voor 1.429.000 euro schadevergoedingen aan landbouwers."

Naast het vangen van zomerganzen tijdens de rui en het stimuleren van de jacht op zomerganzen, worden ook eieren in nesten geschud of doorprikt. In het kader van de bestrijding van exoten, houdt het Invexo-project zich ook bezig met de beheersing van schadelijke exoten als stierkikkers en planten zoals de Grote Waternavel en de Amerikaanse Vogelkers.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek