Organische stof in bodem zorgt niet voor efficiënter gebruik kunstmeststikstof

nieuws

Toedienen van organische stof zoals stro zorgt er niet voor dat gewassen de stikstof in kunstmest beter opnemen. Dat blijkt uit een tienjarige studie van de Wageningen Universiteit (WUR). De kringlopen van koolstof en stikstof zijn nauw met elkaar verbonden, en dus leefde de veronderstelling dat het toedienen van meer organische stof ervoor zou zorgen dat planten stikstof uit kunstmest beter zouden benutten. Het effect blijkt echter averechts. Bij de toevoeging van organisch materiaal, zijn de aanwezige gewassen net minder efficiënt in hun opname van stikstof uit kunstmest.

4 november 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Over het algemeen wordt geschat dat slechts de helft van de stikstof die in de vorm van kunstmest wordt toegediend, daadwerkelijk door het gewas wordt opgenomen. De stikstof die niet wordt opgenomen, vormt vaak problemen in de vorm van uitspoeling, wat onder andere schadelijk is voor de waterkwaliteit.

Daarom zochten onderzoekers naar methodes waarbij de planten een groter aandeel stikstof opnemen uit kunstmest. De plant zou zo beter groeien, en er zou minder kunstmest nodig zijn om aan akkerbouw te doen. Een win-win dus. De proef verliep echter niet naar gehoopt.

Opname en uitspoeling

De onderzoekers voerden vier proeven uit, drie potproeven tussen 2016 en 2021, en uitspoelingsproeven bij zowel zand- als kleigrond in de proefcentra in Vredepeel en Lelystad. In de proeven keek men of men via de aanvoer van stro en ander organisch materiaal zoals gewasresten een betere vastlegging van organische koolstof in de bodem kon bekomen. Een betere koolstofhuishouding maakt de bodem weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering. En omdat de kringlopen van koolstof en stikstof nauw met elkaar verbonden zijn, leek het logisch dat dit ook een invloed zou hebben op de vastlegging en verliezen van stikstof.

Wat bleek? Het toevoegen van bijvoorbeeld stro zorgde inderdaad voor een verminderde uitspoeling van stikstof. Maar er is een vervelend neveneffect, want tegelijk zorgen deze organische toevoegingen ervoor dat gewassen minder stikstof uit kunstmest benutten, en er dus een groter aandeel stikstof niet naar de plant gaat.

Minder stikstof voor de plant

In concrete cijfers: de stikstofbenutting was het hoogst bij de nulmeting, waar geen organisch product zoals stro werd bijgevoegd. 65 tot 70 procent van de stikstof en kunstmest werd hier door het gewas benut. Iets lagere waarden (55 en 64%) werden gevonden bij toediening van grasklaverkuil, en nog veel lagere waarden bij gebruik van stro (10 en14%). Het verlies van kunstmest was dus ook het hoogst in de behandeling met stro, waar circa 25 procent van de gelabelde stikstof niet werd teruggevonden in plant of bodem. Bij grasklaver was dit circa 10 procent. Het kunstmestverlies was dus het kleinst zonder organische input (circa 5%).

Samengevat: de gewassen op grond die behandeld werd met stro, groeiden aanzienlijk slechter dan de gewassen op een onbehandelde bodem. De onderzoekers hebben de aanwezige stikstof in zowel de plant als de bodem opgevolgd, en zagen dat een aanzienlijke hoeveelheid stikstof niet door de plant werd opgenomen.

De opbouw van een hoger organisch stofgehalte in de bodem mag dus wel allerhande voordelen hebben, zoals een lager uitspoelingsrisico, maar de stikstofopname door planten ligt er lager.

Nateelten en vanggewassen doorgeven in verzamelaanvraag kan tot 15 november
Uitgelicht
Nu Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) beslist heeft om de kalenderlandbouw voor vanggewassen af te schaffen, laat het Agentschap voor Landbouw en Ze...
29 oktober 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek