header.home link

Organisaties vragen strengere definitie ecocide tijdens eerste mars voor biodiversiteit

Om de internationale dag voor de biodiversiteit te vieren, hebben milieuorganisaties zondag een eerste biodiversiteitsmars georganiseerd in Brussel. Zo’n driehonderdtal mensen nam deel aan de mars.

22 mei 2023  – Laatste update 22 mei 2023 14:40
Lees meer over:
ecocide-StopEcocideviaTwitter

De mars voor de biodiversiteit werd georganiseerd door Stop Ecocide, Greenpeace, Canopea, Rise For Climate, Youth for Climate, Climate Justice for Rosa, Fondation Européenne pour le droit du vivant, Extinction Rebellion, en de grootouders voor het Klimaat.

De deelnemende organisaties vragen om een meer ambitieuze definitie van ecocide te laten opnemen in de Belgische wetgeving. "We demonstreren geregeld voor het klimaat, maar de biodiversiteitscrisis is ook heel ernstig en nauw verbonden met de klimaatcrisis. Maatregelen zoals de erkenning van ecocide in het strafwetboek zijn noodzakelijk om die trend af te remmen", zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitsexperte bij Greenpeace.

"Ecocide is het vernietigen van een ecosysteem, of het toebrengen van onherstelbare schade", duidt Henckes. "Door ecocide op te nemen in het strafwetboek kunnen celstraffen uitgesproken worden bij schade aan het klimaat of een ecosysteem."

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nam ecocide vorig jaar als misdrijf op in het nieuwe strafwetboek, "maar eigenlijk is het nog niet helemaal in kannen en kruiken", zegt Henckes. "Het voorstel moet nog van advies voorzien worden door de Raad van State, die de wettelijkheid van het voorstel nagaat. Daarna gaat het nog naar het parlement."

"De definitie van de regering over ecocide is heel beperkt. Het gaat enkel over doelbewuste schade, maar de grote ecocides in de wereld zijn eerder een gevolg van een gebrek aan voorzorg", meent Henckes. De Greenpeace-experte wijst erop dat het parlement in 2021 al een resolutie onderschreef waarbij de definitie van ecocide "veel meer ambitieus is en overeenkomt met onze definitie van ecocide". Henckes hoopt in het parlement dan ook een bondgenoot te vinden om de ambitie voor ecocide verder op te schroeven.

Ook het Europese parlement stemde onlangs voor de erkenning van ecocide als misdrijf in de revisie van de wetgeving van milieubescherming via het strafrecht, een wetsvoorstel dat nu bij de Europese Raad ligt.

De milieuorganisaties bliezen om 14 uur verzamelen op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis in Brussel. Vervolgens ging het richting Kunstberg om nadien terug naar het Poelaertplein te trekken. Daar organiseerde Extinction Rebellion nog een flashmob en werden er verscheidene speeches gegeven, onder andere door klimaatactivist, televisiemaker en filmregisseur Nic Balthazar.

“Ecocide” doet intrede in het nieuwe strafwetboek
Uitgelicht
Wie het milieu schade berokkent, kan voortaan vervolgd worden voor zijn daden. Dat meldt federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo). Door ecocide in het strafwetb...
7 november 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Stop Ecocide via Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek