header.home link

Opruiming geiten- en schapenbedrijven start donderdag

28 februari 2001
Morgen/donderdag start de opruiming van de geiten- en schapenbedrijven die na 1 februari dieren uit Groot-Brittannië hebben ingevoerd. Voor het weekend moeten een duizendtal dieren geslacht en vernietigd zijn, klinkt het op hetkabinet van landbouwminister Jaak Gabriëls.
Morgen/donderdag start de opruiming van de geiten- en schapenbedrijven die na 1 februari dieren uit Groot-Brittannië hebben ingevoerd. Voor het weekend moeten een duizendtal dieren geslacht en vernietigd zijn, klinkt het op het kabinet van landbouwminister Jaak Gabriëls.

De Europese veterinaire experts beslisten dinsdag dat alle schapen en geiten die uit Groot-Bittannië werden ingevoerd of met ingevoerde dieren in aanmerking kwamen, vernietigd moeten worden.

Het precieze aantal bedrijven dat wordt opgeruimd kon Landbouw woensdagavond nog niet zeggen. Eén van de getroffen bedrijven is de biologische geitenhouderij in Klemskerke (De Haan), waar begin deze maand 12 geiten werden ingevoerd.

De dieren worden op het bedrijf zelf geslacht en vervolgens naar het vernietigingsbedrijf Rendac in Denderleeuw gebracht. "Tegen donderdagochtend moeten we precies aan Landbouw laten weten hoe we de vernietiging van de dieren concreet zullen uitvoeren", zegt de woordvoerder van Rendac. Het bedrijf vernietigde in het verleden ook al massa's dieren (en vlees) ten gevolge van de varkenspest en de dioxinecrisis.

De getroffen geiten- en schapenhouders zullen worden vergoed door de overheid. De vergoeding is afhankelijk van de kwaliteit van de dieren en zal door een deskundige worden bepaald.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek