Opnieuw Japanse fruitvlieg gesignaleerd in Vlaanderen

nieuws
Op 29 augustus werd bij een aardbeienteler in Roosdaal voor het eerst dit jaar in Vlaanderen de Japanse fruitvlieg Drosophila suzukii waargenomen, dankzij een actieve samenwerking tussen Biobest, PCFruit, FAVV en de stuurgroep houtig kleinfruit van Boerenbond. De schadelijke fruitvlieg werd in 2009 voor het eerst waargenomen in Italië, en dook in 2011 voor het eerst op in België.
3 september 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:23
Lees meer over:

Op 29 augustus werd bij een aardbeienteler in Roosdaal voor het eerst dit jaar in Vlaanderen de Japanse fruitvlieg Drosophila suzukii waargenomen, dankzij een actieve samenwerking tussen Biobest, Proefcentrum Fruitteelt, FAVV en de stuurgroep houtig kleinfruit van Boerenbond. De schadelijke fruitvlieg werd in 2009 voor het eerst waargenomen in Italië, en dook in 2011 voor het eerst op in België.

Met behulp van vallen gevuld met een lokstof werd in Roosdaal de Japanse fruitvlieg Drosophila suzukii aangetroffen. Biobest-adviseur Lode Van Schaeren vertelt: "We monitoren op systematische wijze bij een hele groep kleinfruittelers met vallen gevuld met lokstof. Op 29 augustus was ik op inspectieronde bij een teler in Vlaams-Brabant. Dankzij een speciale training in Zuid-Frankrijk ging er bij de inspectie van één van de vallen meteen een belletje rinkelen." Het mannetje is makkelijk herkenbaar aan de zwarte stip op beide vleugels.

Het eerste exemplaar werd in Europa waargenomen in Italië in 2009, maar zwermde ondertussen uit naar andere Europese landen. In België werd de fruitvlieg voor het eerst opgemerkt in 2011. Vorig jaar werd het insect 14 keer gesignaleerd in eigen land, en na vier meldingen in Wallonië in de loop van de maand augustus, werd het op 29 augustus dus voor het eerst dit jaar waargenomen in Vlaanderen.

Het insect legt zijn eitjes in druiven en andere fruitbessen en vormt daardoor een bedreiging voor de Europese wijn- en fruitteelt. Larven eten het fruit van binnenuit op. Bestrijding van het insect is niet evident: de vliegjes leggen hun eieren net voor de vruchten rijp zijn, waardoor een behandeling met insecticiden niet meer mogelijk is. Enkel via strenge hygiënemaatregelen, zoals het direct verwijderen van afgevallen vruchten, is de fruitvlieg te bestrijden.

"Zover kwam het in België tot dusver nog niet", reageert Tim Beliën, afdelingshoofd zoölogie bij het Proefcentrum Fruitteelt. "Voorlopig hebben we nog geen larven gevonden en zijn er dus nog geen schadegevallen gemeld. Het gaat gelukkig nog om hele kleine hoeveelheden, laat op het seizoen. Bij grotere aantallen zullen we de vliegen moeten bestrijden."

Bron: eigen verslaggeving / AgriHolland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek