header.home link

Ophokplicht in Nederland na geval van vogelgriep bij knobbelzwanen

22 oktober 2020

In Nederland moeten professionele pluimveehouders hun kippen vanaf middernacht binnenhouden. Dat meldt het ministerie van Landbouw donderdag, nadat in de provincie Utrecht hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij twee knobbelzwanen. Het gaat om de variant H5N8, die waarschijnlijk door trekvogels van Rusland naar Nederland is gebracht.

Lees meer over:

Deze variant van vogelgriep kan zich gemakkelijk verspreiden onder wilde watervogels, die in deze tijd van het jaar vooral in groepen leven. Mogelijk is deze variant van de griep ook bij een dode smient aangetroffen. Dat het om 'hoogpathogene' vogelgriep gaat, betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van de vogels leidt.

Deskundigen zeggen dan ook dat "het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is". Vooral bedrijven met vrije uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn extra vatbaar voor de vogelgriep en daarom wordt de ophokplicht bevolen. Die geldt voor alle boeren die minstens 250 kippen houden.

Hoe lang de dieren binnen moet blijven is nog niet duidelijk. Het ministerie bekijkt de situatie en laat zich adviseren door een groep experts. Afhankelijk van hoe de situatie zich in Nederland ontwikkelt, mogen de kippen op een bepaald moment weer naar buiten. Maar het is ook mogelijk dat de maatregelen juist strenger worden voor kippenboeren, en dat er ook regels komen voor mensen die siervogels of pluimvee als hobby houden.

Nederlands landbouwminister Carola Schouten roept mensen intussen op om melding te maken bij de bevoegde autoriteiten als zij een dode vogel hebben gevonden. Hoe dit moet, staat op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In ons land waarschuwde het federaal Voedselagentschap net nog voor een mogelijke terugkeer van de vogelgriep. Het najaar en komende winter worden seizoenen waarin er, meer dan de vorige jaren, rekening zal moeten worden gehouden met vogelgriep. "Tijdens de zuidwaartse migratie van trekvogels die nu is begonnen, kunnen sommige vogels eventueel het vogelgriepvirus meebrengen naar landen die langs hun traject lopen", klinkt het. Het FAVV riep de sector op om de geldende veiligheidsmaatregelen "strikt op te volgen".

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek