Opening oesterseizoen: "goed gevuld en heerlijk van smaak"

Donderdag is in het Nederlandse Yerseke het oesterseizoen officieel geopend met een eerste oogst. "We kunnen spreken van een mooie kwaliteit dit jaar", zegt Kees Van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging. "De oesters zijn goed gevuld en heerlijk van smaak." Oesters zijn vooral in België erg in trek, met een geschatte afzet van ruim 60 procent. Vlaams Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) ging mee op zee en mocht het eerste exemplaar van dit jaar proeven.

17 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 18 september 2020 7:30
Lees meer over:

De eerste mosselen zijn donderdag feestelijk opgehaald en klaargemaakt voor transport over de grens. Dankzij de grote interesse vanuit Vlaanderen kreeg Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) de eer om dit jaar de eerste Zeeuwse zilte oesters te vangen en proeven. "Vlamingen zijn grote liefhebbers van de Zeeuwse oesters. Ze smaken alvast heerlijk", aldus de minister, die tien jaar geleden werd opgenomen in de Gilde van de Vergulde Oester.

Zeeland is de enige provincie in Nederland waar oesters worden gekweekt, jaarlijks goed voor een productie van 20 tot 25 miljoen stuks. "We zijn blij met de start van het nieuwe seizoen, dat er zeer beloftevol uitziet", zegt Van Beveren.

Het nieuwe oesterseizoen ziet er veelbelovend uit

Kees Van Beveren - Nederlandse Oestervereniging

Oesters zijn een delicatesse en dat spiegelt zich af in de geoogste volumes. De productie van de Zeeuwse mosselen bedraagt bijvoorbeeld al snel 50 miljoen kilo per jaar. Maar Belgen consumeren een opmerkelijk aandeel van de markt. "Van de totale verkoop, dus inclusief de import uit landen als Ierland, Engeland, Denemarken en Frankrijk, gaat zo'n 60 tot 70 procent naar België", klinkt het.

De oesterkwekers in Zeeland beschikken vandaag over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek