Afrikaanse varkenspest doet Europese varkensprijzen kelderen

In Brandenburg, de Duitse deelstaat rondom Berlijn, zijn zes nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd bij everzwijnen. Dat brengt het totaal er op dertien, meldt het Duitse ministerie van Landbouw. Zoals gevreesd laat de uitbraak zich meteen voelen in de varkensprijzen. Niet alleen in ons land, maar in heel Europa zijn die gekelderd. Duitsland overweegt liquiditeitssteun aan de getroffen varkenshouders en subsidies voor private opslag.

18 september 2020  – Laatste update 18 september 2020 23:21

Bij zes everzwijnen werden sporen van het virus aangetroffen, zo bevestigde het nationale instituut voor dierengeneeskunde, het Freidrich Loeffler instituut. De dieren werden ontdekt in het district Oder-Spree, nabij de Poolse grens. In het gebied ten zuiden ervan was het eerste geval opgedoken. De ziekte dook eerder al in verscheidene Oost-Europese landen op. Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, heeft geprobeerd de ziekte buiten de grens te houden, onder meer door middel van elektrische hekkens.

De Afrikaanse varkenspest is een drama voor varkenshouders. Belangrijke afnemers van varkensvlees zoals China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië, hebben meteen een importverbod voor Duits varkensvlees aangekondigd nadat de eerste gevallen bekend raakten. Door dit verbod blijft het Duits vlees op de Europese markt hangen en zorgt het zo voor een overaanbod. En dat leidt tot een daling van de prijzen.

Paniekstemming

“De aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest in Duitsland tekent de varkensmarkten”, klinkt het bij Boerenbond. Vorige week stelde de landbouworganisatie vast dat er een paniekstemming heerste in Duitsland. De grootste slachthuizen, Tönnies en Vion, verlaagden hun notering daar met 20 cent per kilo levend gewicht. “Dat dit een overreactie is, is nu wel duidelijk, maar toch hebben de bewuste slachthuizen daar hun noteringen nog niet naar boven bijgesteld”, zo laat Boerenbond weten.

Ook in Nederland verlaagden de grote slachterijen hun noteren met 5 tot 8 cent per kilo geslacht gewicht. Gelukkig is er ook goed nieuws te horen bij onze noorderburen. Vion heeft er zijn erkenning terug om varkensvlees uit te voeren naar China. Die erkenning was ingetrokken na de massale uitbraak van het coronavirus bij het personeel bij Vion. “Die beslissing van China zal ervoor zorgen dat er een groter volume richting China zal gaan”, legt Boerenbond uit. Voor de coronacrisis was Nederland goed voor 7,7 procent van de import van varkensvlees in China.

We zien dat het eerste stof in de markt wat is gaan liggen en er zijn verschuivingen in de vleesstromen te zien.

Boerenbond

In eigen land was er ook de nodige zenuwachtigheid. De prijzen zijn er fors gedaald door de uitbraak in Duitsland. Bij Westvlees verlaagden de prijzen voor vleesvarkens met vijf cent tot 96 cent per kilo levend gewicht en bij Danis ging er drie cent af tot 89 cent. Ook bij de Belgian Pork Group was er een daling van vijf cent per kilo levend gewicht tot 96 cent. “Het is wel een feit dat veel varkens die klaar zijn voor levering aan het slachthuis, zijn uitgesteld. Maar we zien dat het eerste stof in de markt wat is gaan liggen en er zijn verschuivingen in de vleesstromen te zien”, zegt Boerenbond hoopvol.

Ook in België werd Afrikaanse varkenspest aangetroffen, in 2018 in de provincie Luxemburg. Als gevolg mag België geen varkensvlees leveren aan bijvoorbeeld China. De sector hoopt in oktober bij de Internationale Organisatie voor Diergezondheid (OIE) de procedure te kunnen opstarten om ons land virusvrij te verklaren, en op die manier de export naar die landen weer te kunnen oppikken.

Uitzondering voor Duitsland?

Duitsland is intussen ook gestart met onderhandelingen op het hoogste niveau met China. De Duitsers vragen dat China de regionalisering toepast. Dat betekent dat enkel vlees uit de met Afrikaanse varkenspest getroffen deelstaat wordt geweigerd en niet alle Duitse varkensvlees. Boerenbond verwacht dat er een reële kans is dat China deze regionalisering gaat aanvaarden. “Gezien het gewicht in de export van varkensvlees naar China en de politieke belangen kan dit zeker, maar dat zal wel niet van vandaag op morgen gebeuren. Eerst zal Duitsland moeten kunnen aantonen dat het de varkenspest onder controle heeft”, luidt het.

Duits landbouwminister Julia Klöckner heeft intussen beloofd dat de varkenshouders op steun kunnen rekenen. “We zullen de boeren niet aan hun lot overlaten in deze uitzonderlijke situatie”, zei ze. Klöckner noemde de steun voor private opslag als één van de manieren om marktverstoringen tegen te gaan. Daarnaast wil ze ook directe financiële steun voorzien. “Een gezamenlijke inspanning is nodig om de crisis te boven te komen”, benadrukte ze.

Bron: Belga / Agrar Heute / Boerenbond

Beeld: Noordvlees-Van Gool

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek