header.home link

Open brief: “Zonder eerlijk inkomen voor biologische leghennenhouders, dreigt tekort aan bio-eieren”

Verschillende verpakkers van biologische eieren trekken in een open brief aan de alarmbel. “Meer inzetten op biolandbouw lukt alleen als de hele keten een eerlijk inkomen krijgt en de marges eerlijk verdeeld worden”, klinkt het.

27 april 2023  – Laatste update 27 april 2023 14:36
Lees meer over:
kippenleghenneneierenbio

Samen met sectorfederatie BioForum kropen verschillende pakstations van biologische eieren in hun pen om een eerlijk inkomen te vragen voor de leghennenhouders. Ze trekken aan de alarmbel omdat de kosten de pan uit swingen. “In normale omstandigheden worden biologische eieren een hele legronde tegen een vaste prijs verhandeld. Dat kan, omdat de kosten op dat moment voorspelbaar zijn. Alleen zijn die normale omstandigheden al een paar jaar verdwenen. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne is er veel veranderd. Zo is de prijs van het voeder bijna verdubbeld. En laat die nu net de belangrijkste kost zijn in de productie van een biologisch ei”, klinkt het.

Die stijgende voederkosten werden door Belgische retailers wel gecompenseerd in 2022, maar die compensatie was te beperkt, vinden de schrijvers van de brief. Ze wijzen erop dat biologische leghennenhouders door de toegenomen voederkosten momenteel twee tot drie euro meer moeten betalen voor een jonge hen bij het opstarten van een nieuwe ronde. “Dat betekent dat de eieren die ze komend jaar produceren een halve tot één euro per 100 eieren meer zullen kosten dan bij de vorige ronde.”

De pakstations streven naar samenwerkingen op lange termijn met hun leghennenhouders en willen ook aan de toekomst denken. Daarom pasten ze hun tarieven al verschillende keren aan binnen de lopende afspraak. “Maar tot op vandaag stegen de afnameprijzen nog steeds onvoldoende om de toegenomen kosten voor de bio-leghennenhouders te compenseren en hen blijvend een eerlijk inkomen te verschaffen”, klinkt het in de brief.

Alle vormen van pluimveehouderij verdienen een plaats in de winkelrekken, maar wel tegen correcte prijzen met correcte marges

Sinds 2022 zijn de prijzen voor gangbare eieren (scharrel en vrije-uitloop) fors gestegen, wat maakt dat ze de afgelopen maanden bijna even duur betaald werden aan de leghennenhouders als de biologische eieren. “In de supermarkten zien we de prijs van bio-eieren soms sterker stijgen dan de prijs van de scharreleieren en vrije-uitloopeieren. Alle vormen van pluimveehouderij verdienen een plaats in de winkelrekken, maar wel tegen correcte prijzen met correcte marges.”

De verpakkers vrezen dat het voor biohouders op dit moment erg verleidelijk is om over te stappen naar gangbare scharrelkippen. “En die situatie kan al heel snel leiden tot een tekort aan Belgische biologische eieren”, klinkt het. “Willen we in de toekomst dus verder Belgische biologische eieren kunnen aanbieden in onze winkels, dan zullen onze bioleghennenhouders op zijn minst een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun arbeid en gemaakte kosten. We willen de hele keten oproepen om daar mee aan te bouwen.”

Vlaanderen wil aandeel biologisch opkrikken naar 5 procent
Uitgelicht
Vlaanderen wil het aandeel biolandbouw opkrikken naar 5 procent tegen 2027 tegenover 2,67 procent nu. Dat staat in het 'Strategisch plan Bio 2023-2027’ dat maandag door Landbo...
24 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek