header.home link

Open brief: BioForum vraagt 0% btw op alle bioproducten

In de plannen voor de nieuwe fiscale hervorming staat een btw-afschaffing op groenten en fruit. In een open brief aan de Belgische regering pleit BioForum ervoor om de btw op alle biologische producten te verlagen. “Zo toont de overheid dat ze echt mee wil inzetten op de groei van biologische landbouw”, aldus BioForum.

13 april 2023  – Laatste update 13 april 2023 14:51
Lees meer over:

Begin maart legde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) zijn plannen voor een brede fiscale hervorming op tafel. Eén van de voorstellen is een btw-verlaging naar nul procent voor groenten en fruit. Ter compensatie komt er voor de andere verlaagde tarieven een harmonisering naar negen procent. Dat zou betekenen dat biologische producten anders dan groenten en fruit aan een hoger btw-tarief zouden worden onderworpen. “Dat lijkt ons in strijd met de wens van de Europese Commissie en de regionale overheden in België om biologische landbouw te stimuleren”, aldus Bioforum.

Prijsverschil

“Biologische landbouw biedt oplossingen voor heel wat actuele problemen met betrekking tot leefomgeving en klimaat”, luidt het in de open brief. “Denk aan waterkwaliteit, biodiversiteit en kwaliteit van de bodem. De voordelen zijn dus enorm.” De organisatie wijst erop dat de biosector alleen maar groeit als er voldoende afzet is en er voldoende consumenten biologische producten kopen. “Eén van de drempels vandaag is het grote prijsverschil tussen gangbare en bioproducten. Een btw-verlaging zou een (klein) duwtje in de rug kunnen zijn”, klinkt het.

In de open brief vraagt de organisatie daarom of hun voorstel om het btw-tarief voor alle biologische producten naar nul te brengen, meegenomen kan worden in de besprekingen over de fiscale hervormingen. “Dit zou het prijsverschil tussen biologische en gangbare producten wat kunnen verkleinen, mits het ook echt doorgerekend wordt aan de consument”, schrijft de organisatie. “Maar het is vooral een signaal dat de overheid volop mee wil inzetten op de groei van bio. Voor bioproducten kan dit mogelijk ook gemakkelijker geïmplementeerd worden dan voor groenten en fruit, omdat ze eenvoudig te identificeren zijn door hun biolabel.”

Afsluiten doet Bioforum met de vraag of het de bedoeling is dat door de harmonisering van de verlaagde btw-tarieven, de btw op gewasbescherming en kunstmest zal dalen van 12 naar 9 procent. “Dat lijkt ons tegenstrijdig met de ambitie van de Europese Commissie om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch te verlagen”, aldus Bioforum. 

De open brief van Bioforum kan je hier integraal lezen.

Betalen we in 2024 geen btw meer op groenten en fruit?
Uitgelicht
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) implementeert een btw-afschaffing op groenten en fruit in zijn nieuwe plannen voor een fiscale hervorming. “Onze fiscali...
2 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek