Op 5 dagen hebben 1.200 boeren aanvraag gedaan om asbestdak weg te halen
nieuwsOp vijf dagen tijd hebben 1.200 landbouwers een aanvraag gedaan om hun asbestdak weg te halen. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zondag gezegd in 'De Zevende Dag'. Volgens de minister is er sprake van een “momentum” dat moet worden aangegrepen om een versnelling hoger te schakelen in de afbouw van asbest, bijvoorbeeld in scholen.
Sinds 2021 kunnen land- en tuinbouwbedrijven asbestdaken gratis laten ophalen via een aanbesteding van OVAM. In totaal werden na eerdere oproepen al 2.716 asbestdaken opgehaald en 820 ophalingen staan nog op de planning, meldde OVAM eerder deze maand. Het initiatief past binnen het actieplan van de Vlaamse regering om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken.
Producentenverantwoordelijkheid
In De Zevende Dag zei minister Brouns dat Vlaanderen onder druk komt te staan om asbest te stockeren en te verwerken. “Er moet geïnvesteerd worden innovatieve oplossingen. Ik denk dat we daarin kunnen pionieren in Vlaanderen. Daarvoor hebben we middelen nodig, en we moeten durven om de producent verantwoordelijk te stellen. De vervuiler betaalt", aldus de minister.
Het Vlaams parlement heeft woensdag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin het vraagt om asbestproducent Eternit meer te laten betalen voor de opruiming van asbest. Eternit trof in 2014 een regeling waarin het beloofde om 4,8 miljoen euro te betalen voor de opruiming, maar er zou veel meer geld nodig zijn.
Over dat akkoord, dat werd gesloten onder zijn partijgenote Joke Schauvliege, wil Brouns niets zeggen. "Ik ben verantwoordelijk voor het huidige beleid en voor de toekomst. Het is belangrijk dat we maximaal onze verantwoordelijkheid nemen om de afbouw te versnellen", aldus de cd&v'er.
Brouns is in gesprek met Eternit en er loopt een gerechtelijke procedure, maar wat daar gezegd wordt is vertrouwelijk. "Ik vind dat zij meer dan ooit hun verantwoordelijkheid moeten nemen en die is niet gestopt in 2014", zegt hij wel. "Vandaar dat ik de vraag heb gekregen, ook vanuit het parlement en de regering, om verdere gesprekken te voeren. Om hen maximaal voor hun verantwoordelijkheid te stellen om een grotere bijdrage te doen in de asbestafbouw in Vlaanderen."

Bron: Belga