Oostendse garnaalkroket en speculaas uit Scherpenheuvel erkend als Vlaams streekproduct

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Oostendse garnaalkroket officieel erkend als Vlaams streekproduct. De kroket wordt enkel gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers zijn gevangen. Ook Belgische speculaas uit Scherpenheuven mag vanaf nu het label dragen.

16 februari 2022  – Laatste update 16 februari 2022 10:44
Lees meer over:
oostendsegarnaalkroket-streekproduct-GertCorremans-1250

De Oostendse garnaalkroket is de meest traditionele van de garnaalkroketten. De garnalen voor de kroketten worden nog op het schip zelf gekookt. Eens aan land gebracht, worden de garnalen zo snel mogelijk verkocht en gepeld. Vervolgens wordt een bisque of bouillon gemaakt en wordt minstens 30 procent van de garnalen verwerkt in de kroketvulling. De kroketten worden ook geproduceerd binnen een straal van maximum 10 kilometer. Een aantal Oostendse chefs ondertekenden een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroketten volgens dit principe zullen bereiden.

Net daarom heeft het VLAM de Oostendse garnaalkroket nu het label "Eetbaar Erfgoed" gegeven. Daarvoor moeten streekproducten voldoen aan vijf criteria. Zo worden ze bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding. De producten worden door de lokale bevolking gezien als een "traditioneel streekeigen product" en worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong én ze moeten al minstens 25 jaar bestaan. 

“De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels als belangrijk onderdeel van de economie gaan hier hand in hand”, zegt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V). “Net deze drie zaken, traditie, korte keten en lokale economie, staan samen garant voor een mooi streekproduct. Elke partner speelt zijn rol om het Oostends eetbaar erfgoed op de (wereld)kaart te zetten.”

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein is trots op de erkenning: "De garnaalkroket en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze heerlijke Oostendse specialiteit groeide de voorbije jaren echt uit tot een ware 'reason to come', maar zit ook in het hart bij Oostendenaars. We zullen Oostende de komende jaren verder uitbouwen tot de hoofdstad van de garnaalkroket." De stad organiseert bovendien een tweede editie van het garnaalkrokettenfestival op 22 en 23 oktober.

speculoos-scherpenheuven-streekproduct-Dufotophotography-1250

Belgische speculaas

Ook speculaas uit Scherpenheuvel prijkt sinds kort op de lijst van traditionele streekproducten. In deelgemeente Schoonderbuken specialiseerden bakkers Danny Tielens en Annemie Storms zich in wafels, chocopasta en traditionele Belgische speculaas met als merknaam Zuger. Ze bleven zo dicht als mogelijk bij het originele recept uit de jaren 1950 en respecteren de traditionele werkwijze met rustperiode en het gebruik van donkere kandijsuiker. Hun speculaas heeft de typische kenmerken van Belgische speculaas: krokant, dun en gekruid met een weinig kaneel.

Andere erkende Belgische speculaasproducenten zijn Vermeiren Princips Speculoos, La Confiance, Borsbeekse speculoos, Aerts speculaas en Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen.

Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Gert Corremans

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek