Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot "Viaverda"

Op 1 april 2024 zijn de drie Oost-Vlaamse Proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt (PCA, PCG en PCS) gefuseerd tot Viaverda.  Al vele jaren werken de praktijkcentra samen met telers en groenvoorzieners om pragmatische oplossingen te vinden voor de vele uitdagingen op het veld en in de serre. Dat willen ze via deze samenwerking nog efficiënter doen.

3 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 3 april 2024 10:00 Ruben De Keyzer
Viaverda - Belplant Facebook

De krachtlijnen van Viaverda werden feestelijk voorgesteld tijdens het lanceringsevent op 28 maart. “Onafhankelijk, toegankelijk en doeltreffend. Viaverda bundelt de expertise van de drie praktijkcentra in één krachtige organisatie. We rekenen erop dat er over de sectoren heen heel wat innovatieve ideeën zullen opborrelen”, meldt de organisatie. “Waar nodig zal innovatieve technologie samen met toeleveranciers ontwikkeld worden, om ze sneller beschikbaar te krijgen voor onze ondernemers. Ook andere stakeholders zullen in de toekomst kunnen blijven rekenen op een wetenschappelijke onderbouwing van belangrijke dossiers voor onze sectoren.”

Een historie van fusies

De Oost-Vlaamse proefcentra hebben een lange historie achter de rug. Deze begon in 1954 met de oprichting van de Bedrijfsvoorlichtingsdienst Oost-Vlaanderen, en later van de Proeftuinen Bloemisterij, Boomkwekerij en Snijbloemen, die in 2005 fuseerden tot het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen. In 1977 was er de start van het Proefcentrum voor Groenteteelt (PCG) en in 1992 van het Proefcentrum voor Aardappelteelt (PCA), beide in Kruisem. De drie proefcentra groeiden uit tot kennisaanbieders voor ondernemers in hun respectieve sectoren en betrouwbare onderzoekspartners voor wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland.

Twee sites

Viaverda wil intensief samenwerken met alle niveaus: van toeleveranciers, telers, groenvoorzieners en sectororganisaties tot handel, verwerking, overheden en andere kennisinstellingen. Viaverda zal vanuit haar twee sites, in Destelbergen en Kruisem, de Vlaamse land- en tuinbouwer en groenvoorziener ondersteunen. De infrastructuur in Destelbergen bevindt zich midden tussen de voornaamste teeltgebieden in bloemisterij en boomkwekerij en is volledig afgestemd op onderzoek en demonstratie in sierteelt en groenvoorziening. In Kruisem sluit de site mooi aan bij de teeltgebieden in groenten en aardappelen en is er infrastructuur voor zowel openluchtteelten als groenteteelt onder bescherming, met een labo voor bodemanalyses. Zowel het smaakonderzoek als de veldproeven gewasbescherming kunnen onder GEP-accreditatie worden uitgevoerd. Ten slotte legt Viaverda ook proefplatformen aan bij telers om praktijkdata te verzamelen in andere bodemtypes of teeltgebieden.

Samenwerking

Ook de samenwerking met andere onderzoeksnetwerken zal onder de noemer Viaverda behouden blijven. Zo is er de samenwerking met de collega-praktijkcentra binnen het consortium Praktijkcentra Plant. Daarenboven is er een belangrijke samenwerking met andere onderzoeksniveaus in Agrolink Vlaanderen, de Technopool Sierteelt en de vele Green Deals in groenvoorziening, om nieuwe kennis en ideeën te ontwikkelen. Viaverda heeft ook projecten in samenwerking met landbouwscholen, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en universiteiten. De organisatie zal nieuw ontwikkelde kennis van haar onderzoekspartners vertalen naar concrete en haalbare toepassingen op bedrijfsschaal, maar tegelijk ook een brugfunctie vervullen om innovatievragen snel tot bij de juiste onderzoekspartner te krijgen. Daarnaast zal Viaverda een actieve rol spelen in internationale consortia om kennis en expertise uit het buitenland te ontsluiten voor onze Vlaamse telers en groenvoorzieners.

De lidmaatschappen blijven doorlopen binnen Viaverda, en de leden krijgen alle kennis, inzichten en informatie verder aangereikt. “We kijken er alvast naar uit om ook dit seizoen intensief met de sector samen te werken, om samen een mooie toekomst uit te bouwen”, aldus het onderzoekscentrum.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Belplant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek