Oogst van zomergranen verdubbeld in 2022

Landbouwers in België hebben vorig jaar veel meer granen geoogst dan in 2021. Voor aardappelen en voedermaïs was het dan weer een minder jaar, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

4 mei 2023  – Laatste update 4 mei 2023 20:05
Lees meer over:

Eerder was al bekendgemaakt dat de boeren door de hoge graanprijzen, een gevolg van de oorlog in Oekraïne, meer graan hadden gezaaid vorig jaar. Bovendien verliep het groeiseizoen "optimaal", waardoor de opbrengst per hectare hoger lag dan in 2021. Daardoor kon er ruim 15 procent meer granen geoogst worden dan in 2021.

Het resultaat is vooral frappant bij de zomergranen. Zo werd er ruim 24.000 ton zomergerst geoogst en ruim 23.000 ton zomertarwe, telkens grosso modo het dubbele van in 2021. Bij wintertarwe, traditioneel het graan dat de grootste oppervlakte bestrijkt, steeg de totale productie met 13 procent tot 1,7 miljoen ton. Bij wintergerst ging de totale oogst (339.000 ton) een vijfde hoger dan in 2021.

Ook koolzaad deed het goed. Door de goede prijzen was er vorig jaar 5 procent meer ingezaaid en in combinatie met gunstige groeiomstandigheden leidde dat tot een productiestijging van 29 procent.

Droogte teisterde aardappelen en maïs

Voor aardappelen en maïs was het dan weer te droog. Er werden wel iets meer aardappelen gepoot, maar dat kon de lagere opbrengst per hectare niet compenseren. Daardoor ging de totale productie er met bijna 8 procent op achteruit. Bij voedermaïs daalde zowel de opbrengst als de oppervlakte, wat leidde tot een productiedaling van 13 procent. Korrelmaïs ging er nog met 3 procent op vooruit, omdat er door de hoge graanprijzen 30 procent meer korrelmaïs was ingezaaid.

Suikerbieten ten slotte hebben minder water nodig dan maïs en aardappelen. Daardoor lag de opbrengst per hectare van de suikerbieten hoger dan in 2021, en de totale productie steeg met 4 procent, aldus Statbel.

Fors meer granen ingezaaid in 2022
Uitgelicht
De hogere prijzen als gevolg van de Oekraïne-oorlog hebben Belgische boeren ertoe aangezet meer granen te telen. De landbouwoppervlakte voor zomergranen en korrelmaïs is vorig...
18 april 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek