Ontpoldering om milieuredenen maakt Lippens woedend

Leopold Lippens, burgemeester van Knokke, is woedend nadat hij op een bijeenkomst van de internationale Zwincommissie vernam dat de geplande ontpoldering van het Zwin is ingegeven door milieumotieven en niet als compensatie voor de uitdieping en gedeeltelijke rechttrekking van de Westerschelde.
5 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Leopold Lippens, burgemeester van Knokke, is woedend nadat hij op een bijeenkomst van de internationale Zwincommissie vernam dat de geplande ontpoldering van het Zwin is ingegeven door milieumotieven en niet als compensatie voor de uitdieping en gedeeltelijke rechttrekking van de Westerschelde. “Voor de gemeente gaat dit een stap te ver. Ik stel mij de vraag waar de ontpoldering gaat stoppen”, zei Lippens.

Tot nu toe werd de compensatieregeling steeds als reden aangehaald voor de ontpoldering van 120 ha Zwinpolder. Maar ondertussen hebben nieuwe studies uitgewezen dat de verbreding en verdieping van de Westerschelde geen negatief, maar wel een positief effect op de natuur zal hebben. Bovendien verbiedt ook een recent arrest van de Raad van State dat vogelrichtlijngebieden, zoals de Zwinpolder, in aanmerking komen voor een dergelijke compensatie omdat zij al beschermd zijn.

Lippens voelt zich met de rug tegen de muur geplaatst. “Waar gaat die ontpoldering stoppen? En dat allemaal om de niet te stuiten ambitie van natuurfanaten te laten doorwegen ten koste van de plaatselijke landbouwers”, reageert hij boos. Volgens hem heeft de gemeente nooit inspraak gekregen in de plannen. “Wij gaan dan ook alle mogelijke middelen gebruiken om de ontpoldering te verhinderen. Wij gaan het milieueffectenrapport aanvechten”, zegt hij nadat hij uit het overleg met de Zwincommissie was opgestapt.

West-Vlaams gouverneur Paul Breyne vindt het spijtig dat de Knokse burgemeester het overleg verliet. “Op het overleg waren ook landbouwers aanwezig. Zij hadden een expert meegebracht die een studie maakte rond de verzilting. Die zal verder bestudeerd worden en er komt een vervolgstudie waarin bijkomende vragen kunnen worden opgenomen. Op basis van de conclusies willen we een bijkomend advies formuleren over het ontpolderingsplan voor de Vlaamse regering. Wij engageren ons in elk geval om te zoeken naar compensatie voor de landbouw”, zei hij.

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek