Ontbossing van het Amazonewoud vertraagt

De snelheid waarmee het Amazonewoud gekapt wordt, is teruggevallen tot haar laagste niveau in 22 jaar. Dat schrijft De Morgen op basis van een mededeling van de Braziliaanse regering. ABIOVE, de federatie van sojaolieproducenten, laat niet na te benadrukken dat de landbouwproductie tezelfdertijd fors is toegenomen.
2 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

De snelheid waarmee het Amazonewoud gekapt wordt, is teruggevallen tot haar laagste niveau in 22 jaar. Dat schrijft De Morgen op basis van een mededeling van de Braziliaanse regering. ABIOVE, de federatie van sojaolieproducenten, laat niet na te benadrukken dat de landbouwproductie tezelfdertijd fors is toegenomen, dus zonder nieuwe gebieden aan te snijden.

Tussen augustus 2009 en juli dit jaar is in het Braziliaanse deel van het Amazonewoud 6.451 km² bos gerooid. Dat is een terugval met 14 procent in vergelijking met een jaar eerder. De ontbossingssnelheid loopt daarmee terug tot haar laagste niveau in 22 jaar tijd. Dat heeft de Braziliaanse minister van Leefmilieu Izabella Teixeira bekendgemaakt bij haar vertrek naar de VN-klimaattop in het Mexicaanse Cancún.

De 6.451 km² kaalkap betekenen een vermindering met 77 procent tegenover het rampjaar 2004 (27.000 km² kaalkap). Ook in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso valt de sterke daling van de ontbossing op: van 11.814 km² tot 828 km² in het laatste overzicht. Hoewel de doelstelling om onder de 5.000 km² gerooid Amazonegebied te blijven, niet gehaald is, noemde Teixeira het resultaat "fantastisch" en zei ze dat Brazilië het reduceren van de ontbossing zou blijven nastreven. Ontbossing is volgens experts verantwoordelijk voor 20 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. Zelf zegt Brazilië zijn CO2-uitstoot tegen 2016 met 80 procent te willen verminderen.

ABIOVE, de Brazilian Association of Vegetable Oils, wijst erop dat de ontbossing afneemt en de landbouwproductie in Brazilië tegelijkertijd nog toeneemt. "Sinds 2004 werd 25 procent meer graan geoogst en nam de sojaproductie met 17 miljoen ton toe, terwijl het soja-areaal nagenoeg stabiel bleef rond 23 miljoen hectare. Die groei realiseren zonder nieuwe gebieden te ontbossen, is inderdaad een overwinning", klinkt het uit hoofde van de sojaolieproducenten.

ABIOVE herinnert aan het verbod om soja te telen in gebieden die na juli 2006 ontbost werden, het zogenaamde Soy Moratorium. "Dit moet bijdragen aan een beter inzicht in de oorzaken van ontbossing want sojateelt is de voorbije drie jaar maar voor 0,25 procent van de ontbossing verantwoordelijk", verklaren de sojaproducenten.

De nieuwe cijfers werden bekomen via het programma PRODES dat de ontbossing in het Amazonewoud opvolgt en zijn gebaseerd op schattingen van de ontbossing die op satellietbeelden te zien is. Via talrijke andere programma's wordt gepoogd de eigendomsstructuur te registreren om te zien wie op welk territorium aansprakelijk is voor een ontbossing. Brazilië voorziet strenge straffen voor wie illegaal bomen rooit, maar de naleving van die wetten worden in de praktijk onvoldoende afgedwongen. Naar schatting één procent van alle boetes voor illegale ontbossing wordt geïnd.

Bron: De Morgen/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek