Ontbossing Amazonewoud meer dan een kwart toegenomen
nieuwsDe ontbossing van het regenwoud in het Braziliaanse Amazonegebied is in een jaar tijd met 29 procent toegenomen. Van augustus 2015 tot eind juli dit jaar is in het regenwoud een areaal van 7.989 vierkante kilometer verwoest. Dat staat in een rapport dat door het staatsinstituut voor milieuwetenschappen INPE is gepubliceerd. Dat komt ongeveer overeen met de oppervlakte van de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen samen. Het gaat om het grootste verlies aan bos sinds 2008. Daardoor is 130 miljoen ton CO2 veroorzaakt, of tweemaal de jaarlijkse emissie van heel Portugal, verklaart Tasso Azevedo van het Braziliaans observatorium voor broeikasgassen.
Reden voor de plotse toename van ontbossing in het Amazonegebied is de benodigde ruimte voor veeteelt en sojaplantages, bovendien worden vele tropische boomsoorten illegaal geveld om met het edele hout veel geld te verdienen. Een jaar geleden bedroeg de ontbossing 6.207 vierkante kilometer. Ook dat was al een stijging van 24 procent in vergelijking met het jaar voordien. Het is van de periode voor 2004 geleden dat de ontbossing in de Amazone twee jaar op rij toenam.
Tasso Azevedo van het Braziliaans observatorium voor broeikasgassen schrijft op zijn persoonlijke blog dat er aan het huidige tempo iedere minuut 900 bomen in de Amazone gekapt worden. Deze massale ontbossing veroorzaakt een broeikasgasuitstoot die groter is dan de gezamenlijke uitstoot van de industrie, transport en energiesector in Brazilië. Hij wijt dat aan de verslapte strijd tegen ontbossing. “De forest code en meer bepaald de definitie van nieuw beschermde gebieden werd afgezwakt, in het budget voor controle werd gesnoeid en de instrumenten die waarschuwen voor ontbossing werden minder transparant”, schrijft Azevedo.
Natuurbehoudsorganisatie WWF noemt de cijfers een gevaarlijke trend. "De ontbossing neemt sinds het historische dieptepunt in 2012 met 4.571 vierkante kilometer weer toe. "Gezien de politieke situatie in Brazilië kan de nieuwe statistiek ook slechts een voorteken zijn van nog grotere verwoestingen", meent Christoph Heinrich van WWF Duitsland.
De linkse presidente Dilma Rousseff werd eind augustus uit haar ambt ontheven. Haar conservatieve vicepresident Michel Temer volgde haar op. Hij kreeg bakken kritiek over zich heen met de benoeming van Blairo Maggi tot nieuwe minister van Landbouw. Maggi is namelijk zelf één van de grootste sojaproducenten van het land. Er is veel druk om de politiek rond de beschermde gebieden uit economische belangen te versoepelen.
Brazilië is nog altijd het land waar het meest ontbost wordt. Milieubeschermers zoals Tasso Azevedo trekken zich op aan positieve voortekenen zoals de aankondiging van het milieuministerie dat het nieuwe beschermde zones gaat afbakenen.
Bron: Belga / eigen verslaggeving