Onderzoek naar maaimeststoffen sleept thesisprijs bio in de wacht

Het Vlaams BioKennisNetwerk reikte tijdens Agriflanders voor de derde keer de thesisprijs uit voor biologische en agro-ecologische landbouw en voeding. Jasper van Opstal kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de haalbaarheid van maaimeststoffen in de biologische productiemethode.

14 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 januari 2023 11:16
Lees meer over:
biothesisprijs

Het Vlaams BioKennisNetwerk (NOBL) brengt het onderzoek en de kennis van de biolandbouw samen en bestaat uit onder meer uit de Biobedrijfsnetwerken, CCBT en het living lab Agroecologie en Biologische landbouw van ILVO. De thesisprijs die het netwerk uitreikt moet het onderzoek naar biolandbouw boosten. “De wedstrijd is bedoeld voor studenten aan de Vlaamse onderwijsinstellingen”, legt coördinator Lieve De Cock uit. “Kennisopbouw en -uitwisseling is zeer belangrijk. Daarom is het net goed dat het zijn intrede doet binnen hogescholen en universiteiten. Studenten zijn immers de toekomstige spelers binnen de agrovoedingssector.”

Een thesis geeft studenten de kans om zich te verdiepen in een bepaald aspect van de biologische landbouwsector. “Voor de sector zelf is dat uiteraard ook mooi meegenomen. Want thesisonderzoek is vaak een opstapje naar verder onderzoek”, aldus De Cock.

Aan de prijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt, is een cheque verbonden van 500 euro. “Studenten krijgen prijs natuurlijk niet zomaar. Ze moeten zich kandidaat stellen en de resultaten van hun thesis in een praktijkgericht artikel voor de biolandbouw gieten. De beoordeling van de kandidaturen gebeurt door een jury, die samengesteld is met mensen uit de sector, waarbij gekeken wordt naar criteria zoals inhoudelijke relevantie, de mate waarin het onderzoek vernieuwend is en de leesbaarheid en toegankelijkheid van hun artikel.”

Maaimeststoffen

grasklaver-ilvo-900

Jasper van Opstal, student aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven, kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar maaimeststoffen. Hij is zelf biolandbouwer in bijberoep en deed eerder al onderzoek naar alternatieven voor bemestingsvormen voor de biolandbouw. “Toen focuste ik op fosfor, maar dat is niet altijd even gunstig. Vandaar dat ik mij meer ben beginnen richten op stikstof”, vertelt van Opstal.

Maaimeststoffen zijn vlinderbloemigen die gemaaid, gehakseld en als plantaardige meststof gebruikt worden op een ander perceel dan waar ze groeiden. “Omdat je in bio geen minerale meststoffen mag gebruiken, ben je nu eenmaal afhankelijk van alternatieven. Maaimeststoffen is een mooi voorbeeld van kringlooplandbouw: ze halen stikstof uit de lucht en dat wordt opnieuw op het eigen land gebruikt.”

De twee andere genomineerden zijn beiden student aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan UGent. Johanna Daems kreeg de nominatie voor het in kaart brengen van voedselbossen: de soorten, systemen en drijfveren. Mathijs Hast (op de foto twee van links) vervolledigt de top drie met zijn onderzoek naar de mier als biologische bestrijder van de spodoptera littoralis en haar interactie met de gaasvlieg chrysoperla carnea.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek