nieuws

Onderhuidse broodjesoorlog in Leuven

nieuws
Een streekspecialiteit kan je ze niet noemen, maar de belegde broodjes die vooral bij de tienduizenden studenten omwille van hun hoge snelle-hapgehalte bijzonder in de smaak vallen, zijn nu eenmaal de meest gesolliciteerde maaltijd in Leuven. "Klanten genoeg voor iedereen", zeggen de meeste belegde-broodjesverkopers. Toch haasten de grote ketens zich om de meest interessante panden voor de neus van de concurrentie te kopen. Er woedt een bikkelharde strijd om broodjesetend Leuven.
18 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
"Klanten genoeg voor iedereen", zeggen de meeste belegde-broodjesverkopers. Toch haasten de grote ketens zich om de meest interessante panden voor de neus van de concurrentie te kopen. Er woedt een bikkelharde strijd om broodjesetend Leuven.

Een culinaire streekspecialiteit kan je ze niet noemen, maar de belegde broodjes die vooral bij de tienduizenden studenten omwille van hun hoge snelle-hapgehalte bijzonder in de smaak vallen, hebben zich in de loop van de jaren opgeworpen tot de meest gesolliciteerde maaltijd in Leuven. En de meeste broodjeszaken doen gouden zaken. Toch is er geen uitgesproken strijd om de gunst van de consument. Er zijn klanten genoeg en bovendien zijn onafhankelijke broodjeszaken niet te vergelijken met ketens zoals Panos en Greggs, klinkt het bij Pinky: "Bij ons is alles vers, dat is bij de ketens wel anders".

Ook de Britse keten Greggs wil niet gezegd hebben dat er een strijd om de op broodjes verlekkerde consument woedt. "Er is plaats genoeg in Leuven voor iedereen. Bovendien is Greggs anders dan Panos", zegt Ilse Schorrewegen van de broodjesketen. "Ons aanbod is groter en bovendien bieden wij voorverpakte sandwiches aan".

Andere zaken geven toe dat ze toch wel nadeel ondervinden van de grotere keten Panos. "Die ketens hebben contact met de grote immobiliënkantoren en weten meteen wanneer een goede locatie vrijkomt. Ze hebben ook meer geld. Als onafhankelijke broodjeszaak moet je veel investeren om rendement te halen. Als een filiaal van een keten verlies maakt, kan dat opgevangen worden door andere winkels", zegt Philippe Huewaerts, de zaakvoerder van Piccolo in de Bondgenotenlaan.

Dit jaar alleen al zijn in Leuven twee nieuwe vestigingen geopend van de Panos-keten. Eén in de Diestsestraat en één in het station. Die laatste vestiging is geen toeval. "In het station hebben we een derde zaak moeten openen om de concurrentie voor te zijn", zegt Thomas Dusart van de broodjesketen. "Zeker de catering van de universiteit maakt het ons moeilijk, omdat hun prijzen lager liggen".

Toch is er geen sprake van een monopolie van de broodjesmarkt, vindt Dusart: "We hebben het einde van onze expansie nu wel bereikt. We kunnen eventueel nog wel een of twee winkels openen, maar dat hangt af van de concurrentie". Sommige broodjeszaken hebben helemaal geen last van concurrentie. Dit zijn vooral de onafhankelijke zaken die niet in het winkelcentrum van Leuven liggen, maar rond de faculteiten van de KU Leuven. "We hoeven zelfs geen reclame te voeren, we hebben genoeg te doen", klinkt het bij Panaché in de Tiensestraat.

En ook voor alternatieven is er een plaats in het straatbeeld. Zo heeft Panini op de Grote Markt onlangs plaats gemaakt voor een automatenwinkel naar Nederlands voorbeeld waar je curryworsten, bouletten en vleeskroketten uit de muur kan halen. Meteen een oplossing voor mensen die liever niet in de rij staan voor een broodje.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek