Ondanks winst zwakke aandelen voor Lotus Bakeries

nieuws

Lotus Bakeries heeft een opvallende tik gekregen op de beurs. Hoewel de Bel20-index er donderdag stevig op is vooruitgegaan, ziet Lotus zijn aandelen zakken met 8,74 procent. Nochtans zag de koekjesgigant zijn omzet in 2024 met 15,9 procent stijgen. Het bedrijf remt de verwachtingen voor 2025 af. Capaciteitsproblemen hinderen de groei van het bedrijf. Hoewel het erg actief is in de States, zouden mogelijke handelstarieven in de VS volgens CEO Jan Boone het bedrijf slechts beperkt parten spelen.

7 februari 2025 Ruben De Keyzer
janboone-ceoLotusBakeries-1250

Lotus Bakeries, volgens De Tijd het succesvolste Belgische aandeel van de voorbije decennia, is nu bijna een jaar lid van de Bel20. Dat is kort gezegd Champions League van de Belgische beurs: deze index volgt de aandelen van de 20 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in België. Lotus is incontournable op de Belgische markt in zoetigheden, of het nu gaat om de ontbijttafel, of om de miljoenen kleine speculaasjes die haast ceremonieel onze koffiekopjes vergezellen. Maar ook internationaal is Lotus een niet te onderschatten speler. De Biscoff is op koers om in de top drie meest verkochte koekjes ter wereld te belanden.

Amerikaanse productie

Waar loopt het dan mis? De handelsoorlogen aangevoerd door Amerikaans president Donald Trump treffen vele bedrijven, maar zouden Lotus slechts beperkt parten spelen. Lotus heeft immers lokale productie in het land. "Canada is wel een interessante markt aan het worden, maar nog niet groot voor ons”, zegt Boone. “Als daar een heffing van 10 procent op komt, zou dat geen significante impact hebben op de resultaten van de groep, maar we zien het liever niet. Hetzelfde geldt voor Latijns-Amerika. We zien liever geen heffingen naar Mexico, maar ook dat is geen grote markt voor ons."

Het probleem bevindt zich vooral in de productiecapaciteit van het bedrijf. De Biscoff doet het goed, maar in een persbericht meldt CEO Jan Boone dat de productielijnen van dit koekje afgelopen jaar al op maximale capaciteit hebben gedraaid. De koekjesgigant zal zijn output in 2025 wat de Biscoff betreft met ‘slechts’ 10 procent kunnen vermeerderen, wat de groei beperkt.

De output zal pas significant verhogen zodra de nieuwe greenfield-productiefaciliteit in Thailand (Chonburi) is afgerond. Volgens Boone ligt het project op schema en zal de fabriek naar verwachting in het tweede kwartaal van 2026 voltooid en operationeel zijn.

De nieuwe fabriek zal het bedrijf ook toelaten om vanuit Thailand producten in Azië belastingvrij te leveren. “Dat is een troef en een stuk een garantie voor mochten er invoertarieven komen voor Azië”, zegt Boone.

Wereldranglijst

Lotus sprak de ambitie uit om in de top drie van meest verkochte koekjes ter wereld te belanden. Momenteel staat het met Biscoff op de vijfde plaats, zegt Boone. "We staan stevig in de top vijf en zijn sterker gegroeid dan de nummers drie en vier." Mondelez staat met Oreo op de eerste plaats en met het bij ons minder bekende Chips Ahoy! op twee. Het speculooskoekje Biscoff is goed voor 56 procent van de omzet en Lotus verkocht er vorig jaar 20 procent meer van. Lotus wil de productie van dit koekje dus verder opschroeven.

Hoeveel extra capaciteit die nieuwe fabriek zal opleveren, zegt Lotus nog niet. "Een mooi stuk, maar we moeten afwachten hoe de efficiëntie er zal zijn in de eerste jaren", zegt CEO Jan Boone. Hij zegt dat Lotus bij zijn voornemen blijft om met Biscoff elk jaar minstens 10 procent te groeien in de komende jaren.

Het aandeel van Lotus Bakeries zakte 8,74 procent tot 9.290,00 euro. De koekjesbakker zag zijn omzet in 2024 nog met 15,9 procent stijgen tot 1,23 miljard euro. Zijn nettowinst klom zelfs met 19 procent tot 156,3 miljoen euro. De aandeelhouders krijgen een dividend van 76 euro.

“Consumenten zijn slachtoffer”: VS verklaart handelsoorlog aan economische partners
Uitgelicht
De Noord-Amerikaanse handelsoorlog is een feit: Trump voert een invoertarief van 25 procent in voor producten uit buurlanden Canada en Mexico. Deze landen slaan op hun beurt t...
3 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, Belga, De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek