Normalisering aanvoer in zicht voor Hoogstraten na moeilijke winter

Coöperatie Hoogstraten werkt momenteel op halve kracht. Door de hoge energieprijzen hebben veel serretelers besloten niet te belichten en stokt de aanvoer van aardbeien en tomaten. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Met het lengen van de dagen zullen de komende weken verschillende serretelers in productie komen, waarna de veiling vanaf april normale volumes verwacht. Voor volgende winter is de hoop dat de productie-uitval minder groot zal zijn. Directeur Hans Vanderhallen vertelt in een interview aan VILT hoe de coöperatie heeft moeten schakelen.

22 februari 2023  – Laatste update 22 februari 2023 19:45
Lees meer over:
Hoogstraten

De aardbeienaanvoer bij Coöperatie Hoogstraten stokt momenteel op 10 procent van het normale volume. “Door de hoge energieprijzen hebben de meeste telers besloten om dit jaar niet te verlichten”, vertelt directeur Hans Vanderhallen. “Slechts één teler heeft deze winter de lampen aangestoken en produceert op een areaal van 1,5 hectare. Een gedeelte van deze ‘dure’ productie is met vaste afnameprijzen vastgelegd en een ander deel wordt op de vrije markt verkocht. Doordat de aanvoer uit het zuiden van Europa door het slechte weer uitblijft, is de prijsvorming op dit moment behoorlijk.”

Voor een andere belangrijke winterproductgroep van Hoogstraten, de tomaten, geldt hetzelfde verhaal. De aanvoer van tomaten ligt momenteel op 15 procent van de normale aanvoer, vertelt Vanderhallen die de verminderde aanvoer al maanden van te voren zag aankomen. Dat stelde en stelt de veiling onder andere voor uitdagingen op het gebied van werkgelegenheid. “Het logistieke apparaat is bijvoorbeeld ingesteld op een bepaald volume. Als daarvan maar een fractie aangevoerd wordt, is het een hele puzzel om de mensen zinvol aan het werk te houden”, vertelde Vanderhallen die benadrukt dat in het voorjaar iedereen weer nodig is.

Hans Vanderhallen

Personeelsbezetting in de winter

Deze puzzel werd gelegd in onderling overleg met het personeel. “Een gedeelte van de mensen heeft de vakantie naar voren gehaald, een andere gedeelte heeft overuren eerder opgenomen en we hebben in overleg ook een gedeelte op economische werkloosheid moeten zetten. We hebben zo van de verschillende systemen gebruik gemaakt”, legt Vanderhallen uit.

De directeur van Coöperatie Hoogstraten heeft er alle hoop op dat binnenkort iedereen weer aan het werk is. “Vorige week hebben we de eerste komkommers weer in ontvangst genomen, de tomatenteelt begint met mondjesmaat weer in productie te komen en ook paprika staat weer voor de deur. De komende twee weken verwachten we bijkomende aardbeien en dat volume zal de weken daarna verder toenemen.”

Waar de veiling aanvankelijk dacht dat de aardbeienproductie naar achter zou schuiven, blijkt dat in de praktijk mee te vallen. Mede door de huidige energiekosten kiezen heel wat telers ervoor om de gekende teeltplanning aan te houden, waardoor de (onbelichte) productie op gang komt zoals in normale jaren. Zoals steeds blijft het weer hierin een zeer bepalende factor. "Vanaf de paasvakantie verwachten we best wat volume te hebben”, vertelt Vanderhallen die zich baseert op de uithaalgegevens van de aardbeiplanten. De coöperatie bewaart deze planten in koelopslag die de aangesloten telers vervolgens naar behoefte afroepen.

Klanten herwinnen

Een uitdading die samenhangt met de verminderde winterproductie, is het terugwinnen van klanten. Klanten die normaal gezien bij Hoogstraten terecht konden voor tomaten en aardbeien hebben deze in de wintermaanden in andere landen (Zuid-Europa en Marokko) gesourced. De coöperatie heeft er alle vertrouwen in dat deze vaste klanten zullen terugkeren naar de Antwerpse veiling, maar de verkopers zullen mogelijks een tandje moeten bijsteken.

FruitLogistica2023

Misschien dat de vertegenwoordiging van Hoogstraten op Fruit Logistica in Berlijn van 8 tot 10 februari daarbij een handje heeft kunnen helpen. De fruit- en groentebeurs is de grootste in zijn soort in Europa en zelfs wereldwijd en trok dit jaar 63.500 bezoekers uit meer dan 140 verschillende landen. Onder de 2.610 standhouders uit 92 landen tekende onder andere Hoogstraten present. Met 32 Vlaamse deelnemers betrof het de grootste Vlaamse deelname ooit.

Negentigste verjaardag

De Antwerpse coöperatie had ondanks de moeilijke tijden iets te vieren in Berlijn. Op 9 februari was het 90 jaar geleden dat de oprichtingsakte werd ondertekend door de stichtende leden. Voor de gelegenheid had chef en patissier Roger van Damme een aantal pralines ontwikkeld op basis van de Hoogstraatse aardbeien.

Vanderhallen was zelf ook op de beurs aanwezig. “Dat is de belangrijkste beurs van Europa en je kunt het niet maken om daar niet te zijn”, vertelt de veilingbaas die aangeeft dat de beurs vooral belangrijk is voor het onderhouden van relaties.  “Vroeger werden er op de beurs deals gesloten, wanneer retailers en andere grote partijen afspraken voor het jaar maken. Tegenwoordig zie je echter dat deze afspraken nog voor februari worden vastgelegd.”

Niet alleen de handelscontracten zijn een zaak van lange planning. Dat geldt ook voor de teeltplannen. Telers maken hun planning op en beginnen al vroeg op voorhand met het vastleggen van uitgangs- en plantmateriaal, klantencontacten en het energievraagstuk. Alhoewel Vanderhallen geen glazen bol heeft, vermoedt hij op basis van de huidige energieprijzen dat er volgend jaar meer telers zullen belichten.

Stop dreigt voor winteraardbeien door energiecrisis
Uitgelicht
Deze winter zullen er mogelijk geen aardbeien uit Vlaamse serres in de winkelrekken te vinden zijn. Dat laat Hoogstraten-directeur Hans Vanderhallen weten. De hoge energiekost...
26 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Hoogstraten/VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek