Consument lijkt opnieuw verse groenten te verkiezen
nieuwsVolgens de cijfers van het VLAM is het aandeel van verse groenten de jongste drie jaar gestegen (+0,7 procent). De verkoop van groenteconserven daalde (-0,5 procent) en ook het aandeel van diepvriesproducten verminderde lichtjes (-0,2 procent). "Dat verwerkte groenten terrein verliezen, is duidelijk", zegt VLAM-woordvoerster Leen Guffens. "Toch hebben in ons onderzoek slechts twee op de tien gezinnen het afgelopen jaar nooit diepvriesgroenten gegeten. Het hangt dus af van de omstandigheden of iemand de moeite wil doen om vers te koken. Veel mensen zien bewerkte voeding als een aanvulling op de verse groenten", aldus Guffens.
Voor Bert Stas, marketingmanager van de Mechelse Veiling, zijn de cijfers geen verrassing. "Ik ben blij met de heropwaardering van de verse groenten en ik vind het een logische evolutie. Als je vrienden ontvangt, kun je moeilijk een bokaal groenten opentrekken. Het gebruik van verse producten geeft mensen een goed gevoel én een betere culinaire bevrediging. Ook topkoks op televisie koken altijd vers, en dat beïnvloedt de kijker sterk", meent Stas.
De grote warenhuizen bevestigen de cijfers van VLAM. "We merken ook dat de klant meer uit het versvak aankoopt. De stijging is niet spectaculair, maar de trend is wel duidelijk. De volgende weken verwachten we trouwens een aanzienlijke meerverkoop doordat de zon eindelijk is beginnen te schijnen", zegt woordvoerster Sandrine Antoniou van Carrefour.
Annemie Pellaers promoot namens de Food Academy het correct gebruik van bewerkte voeding. Ze merkt dat er nog steeds een negatief imago kleeft aan diepgevroren groenten. "Bij frieten is de diepvriesvariant helemaal aanvaard, maar de mensen verkiezen vaak verse groenten. Je proeft inderdaad een smaakverschil, maar qua voedingswaarde moeten ze zeker niet onderdoen. Het vitaminengehalte van een prei die enkele uren na de oogst is ingevroren, ligt veel hoger dan dat van een prei die al enkele dagen in de winkelrekken ligt", aldus Pellaers.
"Mensen die in korte tijd lekker willen koken, zullen altijd diepvriesproducten blijven gebruiken. Niet iedereen kan in zijn eigen tuin wortelen kweken. Ik maak me dus niet ongerust", besluit Pellaers.