Nog maar de helft aardappelen gepoot, maar nog geen paniek bij industrie
nieuwsTerwijl in normale jaren de aardappelen tussen 15 april en 15 mei de grond ingaan, lopen de aardappeltelers door de vele regenval momenteel ver achter op dit schema. Volgens een rondvraag door Viaverda (het voormalige Proefcentrum voor aardappelteelt) was er begin vorige week nog maar 46 procent van de aardappelen uitgeplant. Zowel Viaverda als de industrie zijn nog niet in paniek, als is er wel "lichte bezorgdheid”.
Door de vele regen is het voorjaarswerk in de war. Dat geldt ook voor het poten van aardappelen. Waar de voorjaarscampagne normaal gezien al lang afgerond moet zijn, is ze dit jaar nog maar op de helft. Viaverda stelde vast dat er begin vorige week nog maar 46 procent van de percelen in geplant was. “Maar in sommige gebieden hebben we enkele droge dagen gehad, dus inmiddels kan dit percentage alweer iets hoger liggen”, vertelt Ilse Eeckhout, teamleider aardappelen bij Viaverda.
De bevindingen van Viaverda worden bevestigd op het terrein. Akkerbouwer Guido Willemse uit Weelde in de Noorderkempen, die we eerder deze maand bezochten, moet nog veel aardappelen poten. Ondertussen is een stuk van het geplante gedeelte ook al weer verloren door de vele regenval die percelen blank deed staan. “Het houdt niet op met regenen”, klinkt het.
Terwijl Antwerpen geteisterd wordt door regen, is de situatie in het westen van het land iets beter. Dat lijkt een geluk bij een ongeluk, want deze regio werd vorig najaar nog getroffen door hevige regenval waardoor de aardappelen niet gerooid werden. Eén van de telers is Chris Derycke uit Watou. “Het is nu al een paar dagen droog, maar we moeten toch nog wat langer wachten voordat de percelen begaanbaar zijn”, zegt de West-Vlaming die een derde van zijn 35 hectare aardappels in de grond heeft.
Natuurlijk verkort het late inplanten je groeiseizoen, maar als we een mooie vochtige zomer krijgen, kan de schade beperkt blijven
Hoewel het inplanten dit jaar extreem laat valt, valt de uitkomst moeilijk te voorspellen volgens Eeckhout. “Natuurlijk verkort het late inplanten je groeiseizoen, maar als we een mooie vochtige zomer krijgen, kan de schade beperkt blijven. Dat zagen we ook vorig jaar. Het zou natuurlijk anders zijn, mochten we een droge zomer krijgen. Dat zou in combinatie met de late start een tegenvaller kunnen zijn voor de opbrengst.”
Vanuit de verwerkende industrie zijn dezelfde signalen te horen. “Er is geen paniek, hooguit lichte bezorgdheid”, vertelt Christophe Vermeulen, CEO van Belgapom, de Belgische federatie van de aardappelhandel en -verwerking. “Vorig jaar is er ook laat gepoot, maar hadden we meer aardappelen dan het jaar ervoor. En dit ondanks de verliezen omdat een gedeelte door de vele regen niet geoogst is.”
Bron: Eigen berichtgeving