Nog geen compromis over invoer Amerikaans rundvlees

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben nog geen akkoord bereikt over een nieuwe regeling voor de invoer van Amerikaans rundvlees, waardoor het 21 jaar oude handelsconflict over hormonenvlees eindelijk opgelost zou raken. Indien de komende dagen geen compromis uit de bus komt, dreigen de Amerikanen nieuwe handelssancties te activeren.
20 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben nog geen akkoord bereikt over een nieuwe regeling voor de invoer van Amerikaans rundvlees, waardoor het 21 jaar oude handelsconflict over hormonenvlees eindelijk opgelost zou raken. Indien de komende dagen geen compromis uit de bus komt, dreigen de Amerikanen nieuwe handelssancties te activeren.

In 1988 stelde de EU een invoerverbod in voor rundvlees uit de VS en Canade dat behandeld is met hormonen. Als compensatie mogen de VS van de Wereldhandelsorganisatie al tien jaar lang handelssancties opleggen ter waarde van 116,8 miljoen dollar. De aftredende regering Bush besliste in laatste instantie om de heffingen vanaf 23 maart aan de hand van een soort rotatiesysteem op een reeks nieuwe producten toe te passen.

Omdat er bij beide handelspartners bereidheid leek te bestaan om over de invoer van Amerikaans vlees in de EU te onderhandelen, beslisten de Amerikanen om de invoering van dat nieuwe systeem een maand lang op te schorten. "Maar op dit ogenblik is van een akkoord nog geen sprake. Zoals het er nu naar uitziet zal het carrouselsysteem vanaf donderdag in werking treden", zegt vice-voorzitter John Reddington van het American Meat Institute aan het persagentschap Reuters.

De Europese Commissie liet enkele weken geleden doorschemeren dat ze bereid is om de preferentiële quota voor de invoer van hormonenvrij rundvlees uit de VS te verdubbelen. In ruil moeten de Amerikanen dan wel hun huidige handelssancties laten vallen. Volgens Reddington zijn de gesprekken na de opschorting van de nieuwe sancties snel stilgevallen.

"Als de Europeanen de komende dagen met een aanvaardbare deal over de brug komen, zal de carrousel zeker niet in werking treden. Maar tot op dit ogenblik hebben ze niks voorgesteld", zo luidt het aan Amerikaanse zijde.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek