header.home link

Nieuwkomers in de landbouwsector gezocht voor Newbie award

16 augustus 2021

Net als vorig jaar zet KU Leuven startende landbouwers in de schijnwerper met de uitreiking van de Newbie Award. Voor de prijs, waar onder andere een marketingbudget aan verbonden is, is de organisatie nog op zoek naar kandidaten. Nieuwkomers in de landbouw en overnemers kunnen zich tot 20 augustus inschrijven.

Lees meer over:

Met de Newbie award, die in 2019 is opgestart en dit jaar zijn laatste editie kent, wil KU Leuven nieuwkomers in de landbouw in het zonnetje zetten. De naam is gekozen naar analogie van het Europese project Newbie dat zich richt op starters in de land- en tuinbouw. Dit project, waaraan tien internationale organisaties meewerken, is erop gericht om obstakels voor nieuwkomers te verwijderen, onder andere door de best pratice voorbeelden te geven.

Achterliggende gedachte van het project is dat nieuwkomers cruciaal zijn voor zowel het behoud van de landbouw in Europa als voor de verdere ontwikkeling van het Europese platteland. Ze stimuleren de innovatie en het ondernemerschap in de sector. Hun kennis, vaardigheden en hun netwerk zijn bovendien een verrijking voor de sector. De Newbie prijs worden uitgereikt door de KU Leuven, de partner in het Newbie project in ons land. Zowel overnemers als mensen die vanaf nul een nieuw landbouwbedrijf opstarten, komen in aanmerking voor de prijs.

Gentse stadsboerderij vanuit het niets opgebouwd

Vorig jaar werden Pachagreens en Maïsterplan uit een groep van vijf laureaten gekozen. Pachagreens, dat de juryprijs in de wacht sleepte, werd in 2016 opgericht door Tom De Windt. Zonder achtergrond in de landbouw teelt hij in een oude serre, nabij Gent, microgroenten die hij verkoopt aan supermarkten, horeca en rechtstreeks aan de consument.

Maïsterplan behaalde ruim 1.700 stemmen op Facebook en kaapte de publieksprijs weg. Het betreft een project van Janne Vandenberghe, dat het akkerbedrijf van haar ouders overnam, en zich richt op agro-toerisme. Met het Damse maisdoolhof sloegen zij erin om bezoekers vanuit heel Vlaanderen naar hun bedrijf te lokken.

In 2019, tijdens de eerste editie van de award, ging Olivier Mehuys met de eer aan de haal. De West-Vlaming besliste in 2014 om mee in het landbouwbedrijf van zijn vader te stappen. Naast de klassieke activiteiten (akkerbouw en vleesvee) investeerde de econoom van opleiding in twee innovatieve producten: Salers natuurrundsvlees en eieren uit een mobiele kippenstal.

Jury en publieke stemming bepalen uitslag

Kandidaten voor de Newbie award kunnen zich tot 20 augustus aanmelden via deze link. Genomineerden krijgen coaching voor een bedrijfsvoorstelling, maken kans op marketingbudget en KU Leuven voorziet in netwerkmogelijkheden. Tussen 20 augustus en 6 september worden tien laureaten genomineerd, en van 23 september tot 7 oktober kan het publiek zijn stem uitbrengen. Naast de publieke stemming, buigt ook een professionele jury zich over de inschrijvingen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek