header.home link

Nieuwe webshop verkoopt "vervallen" producten

18 oktober 2022

De Finse webwinkel Foodello is van start gegaan in Vlaanderen. Het bedrijf verkoopt producten die de supermarkten niet meer willen, bijvoorbeeld omdat de "ten minste houdbaar tot"-datum (THT) nadert of zelfs is verstreken. Er worden ook appels met wat hagelschade worden aangeboden.

Lees meer over:
foodello

Op de website zijn verschillende producten te vinden die te bewaren zijn op kamertemperatuur, van zeep tot koekjes of thee. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen als missie voedselverspilling bestrijden. Het doet dat door opruimings- en restpartijen op te kopen en aan te bieden met korting. Het gaat dan om producten waarvan de THT-datum dichterbij komt of die uit het assortiment verdwijnen of omdat er een drukfout staat op de verpakking.

Er zijn zelfs appels te vinden die door wat hagelschade niet meer gegeerd zijn door supermarkten. “Normaal gesproken zouden reguliere retailers deze oogst niet van de boer accepteren vanwege de cosmetische schade, maar in werkelijkheid zijn deze appels nog steeds perfect te consumeren en smaken ze heerlijk”, klinkt het op de website. “Hagelstormen beschadigen jaarlijks duizenden tonnen fruit, daarom werken we samen met de boer om de verspilling van deze appels te verminderen.”

Foodello levert sinds vorige week ook in Vlaanderen en heeft plannen om uit te breiden naar de rest van België. De producten worden geleverd vanuit een magazijn in Westzaan, ten noorden van Amsterdam. Het aanbod kan snel wisselen, omdat Foodello afhankelijk is van wat producenten over hebben. Voorlopig gaat het om producten van Nederlandse leveranciers, maar marketingverantwoordelijke Bas Dekker zegt dat het bedrijf op zoek is naar Belgische leveranciers.

TGT of THT?

Sommige aangeboden producten hebben een "ten minste houdbaar tot"-datum die al verstreken is. Foodello mag die nog verkopen, bevestigt het federale voedselagentschap FAVV. Er wordt immers een onderscheid gemaakt tussen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot". TGT wordt gebruikt voor gevoeligere producten die snel bederven (fijne vleeswaren, vis,...). Bij deze producten moet je de datum die vermeld is op de verpakking nauwgezet respecteren, consumeer deze voedingsmiddelen dus niet meer zodra de datum verstreken is.

In het geval van THT gaat het om producten die na de datum nog geconsumeerd kunnen worden, op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet is beschadigd. De verantwoordelijkheid ligt wel bij de distributeur.

Foodello is in Nederland in februari van start gegaan en telt er volgens de marketingverantwoordelijke intussen meer dan 30.000 klanten. Dat mensen nu door de hoge inflatie op zoek zijn naar manieren om te besparen, helpt daarbij.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek