Nieuwe uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Diksmuide

Op 17 december is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een pluimveehouderij in de gemeente Diksmuide in West-Vlaanderen, meldt het FAVV. Verdere resultaten zullen moeten uitwijzen of het om een hoog of laag pathogene variant gaat. De besmettingen werden vastgesteld in een braadkippenbedrijf waar een licht verhoogde sterfte onder het pluimvee werd opgemerkt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt op dit moment een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard ingesteld. Indien verdere resultaten uitwijzen dat het om een hoog pathogene variant gaat, zullen de maatregelen worden uitgebreid.

17 december 2020  – Laatste update 17 december 2020 22:07
Lees meer over:

Deze nieuwe besmetting brengt het aantal besmettingen bij pluimvee met het vogelgriepvirus H5 in ons land daarmee op drie. Behalve deze besmetting en de besmettingen met een hoogpathogene variant op een pluimveehouderij in Menen en bij een hobbyhouder in Dinant zijn er ook besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West- en Oost-Vlaanderen.

Tijdelijke bufferzone

Naast de reeds geldende algemene maatregelen die een verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen, wordt een tijdelijke bufferzone ingesteld met een straal van 3 kilometer rond de getroffen pluimveehouderij in Diksmuide. Binnen dit gebied worden aanvullende maatregelen genomen. De maatregelen in de zone, zijn al voor onbepaalde duur van kracht.

Zo moeten in de tijdelijke bufferzone pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moeten alle houders van pluimvee en andere vogels een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

Professionele houders sturen hun inventaris binnen de 24 uur naar de lokale controle-eenheid (LCE) van het Agentschap waarvan zij afhangen. Particuliere houders sturen hun inventaris binnen de 48 uur naar hun gemeente- of stadsbestuur.

Daarnaast zijn een reeks maatregelen van kracht voor de commerciële pluimveebedrijven in deze zone.

Zones rond pluimveehouderij in Menen wellicht opgeheven

In Menen is vannacht het beschermingsgebied (3 km rond de haard), dat op 26 november werd ingesteld rond de besmette pluimveehouderij in Menen, versmolten met het toezichtsgebied (10 km rond de haard). “Dit toezichtsgebied zal naar alle verwachtingen kunnen worden opgeheven in de nacht van 25 op 26 december”, luidt het bij FAVV . “Het blijft belangrijk dat de professionele bedrijven de bioveiligheidsmaatregelen goed opvolgen.”

pluimvee-kip-ophok-vogelgriep

Ophokplicht blijft gelden, ook voor particulieren

Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds verplicht moet worden toegepast in het hele land (alle pluimvee moet worden opgehokt of zodanig worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt). Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren. 

Het FAVV volgt de situatie in België op de voet en heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden.

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd. Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.

Wat is het vogelgriepvirus?

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Hoe krijgen kippen vogelgriep?
Uitgelicht
Er is tot nu toe weinig bekend over hoe wilde vogels het vogelgriepvirus kunnen overdragen op pluimvee. Onderzoekers van Wageningen University & Research verdiepten zich i...
19 november 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek