header.home link

Nieuwe optimalisatietools voor melkveehouders

13 maart 2023

Boerenbond en ILVO presenteren drie nieuwe online tools die melkveehouders kunnen ondersteunen in hun bedrijfsvoering met een robuuster ondernemerschap. De initiatiefnemers, zes melkveehouders, kozen drie technische onderwerpen waarrond de tools gemaakt werden.

Lees meer over:

Zes melkveehouders namen twee jaar geleden het initiatief om de sector vooruit te helpen met op maat gemaakte tools voor de melkveesector. “Melkveehouders zijn wekelijks bezig met de cijfers van hun bedrijf”, zegt Patrick Meulemeester, consulent ondernemerschap bij Boerenbond. “Vaak kan er pas na enige tijd geschakeld worden in het bedrijf aan de hand van de evolutie van die cijfers.

Maar de initiatiefnemers wilden ook kortetermijnbeslissingen kunnen nemen op basis van hun data om zowel sneller te kunnen bijsturen waar nodig of om bevestiging te zien in hun cijfers.” Uiteindelijk zijn er drie verschillende technische onderwerpen uit de bus gekomen waarbij een tool op korte termijn zou helpen. De ontwikkeling gebeurde samen met Boerenbond en ILVO. “We hebben met de zes melkveehouders en andere partijen vaak samengezeten om te kijken wat mogelijk en laagdrempelig in gebruik was. In de testperiode kregen we telkens feedback van de zes melkveehouders.”

De melkveehouders kozen voor de thema’s inseminatiestrategie, de vervanging van een reforme koe en rantsoenoptimalisatie. Aan de drie technische onderwerpen werd ook telkens een economisch luik gekoppeld. Zo ondersteunt de ene tool de melkveehouder bij het maken van zijn inseminatiestrategie. De tool toont op een eenvoudige manier aan wat de financiële meeropbrengst kan zijn als een melkveehouder gebruik maakt van gesekst sperma en gebruikskruisingen. Een andere tool berekent dan weer hoeveel een reforme koe nog minimaal moet produceren om uit de kosten te geraken.

“Door inbreng van enkele cijfers van het bedrijf, kunnen de tools ook telkens de optimale situatie voor hun bedrijf simuleren”, aldus Meulemeester. De laatste tool heeft als doel de melkveehouder te ondersteunen en te inspireren bij het samenstellen van de rantsoenen. Dit doet de tool aan de hand van de huidige samenstelling, de bijhorende productie en marktprijzen voor voeders en melk. De simulatie zal de melkveehouder op weg zetten naar een optimale voerwinst.

De tools zijn terug te vinden via Boerenbond en Rundveeloket.

Uitgelicht
Een nieuw EU-project werd gelanceerd met als doel het gebruik en effectiviteit van digitale hulpmiddelen voor duurzame landbouw te evalueren. Het project kreeg de naam QuantiF...
4 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek