header.home link

Welke technologie is het meest rendabel voor boeren?

Een nieuw EU-project werd gelanceerd met als doel het gebruik en effectiviteit van digitale hulpmiddelen voor duurzame landbouw te evalueren. Het project kreeg de naam QuantiFarm en zal worden uitgevoerd in 20 verschillende landen.

4 januari 2023  – Laatste update 4 januari 2023 15:05
linford-miles-f-OXUlmT4_U-unsplash (1)

Preciesielandbouw en slimme landbouwtools worden aangeprezen bij land- en tuinbouwers als de oplossing of op zijn minst een betrouwbare helpende hand. Maar vaak weten boeren niet goed welke technologie nu het best is voor hun boerderij. Hier wil het EU-project verandering in brengen.

"QuantiFarm heeft een zeer ambitieuze missie: Europese boeren de waarheid vertellen over het gebruik van digitale technologieën," zei Dr. Nikolaos Marianos, het projecthoofd bij QuantiFarm. "Maar om de waarheid te vertellen moet men deze eerst ontdekken. Daarom zal QuantiFarm 30 experimenten uitvoeren in alle Europese bioklimatologische regio's en sectoren." Zo worden bijvoorbeeld in Nederland bodemsensoren en drones in de appelproductie getest, in Ierland melken robots koeien en in Griekenland worden olijfbomen gekweekt met ‘Gaiasense’, een app die de teelt van gewassen nauwkeurig opvolgt en optimaliseert.

Het Europees project zal onafhankelijk de kwantitatieve en kwalitatieve voordelen, prestaties en de potentiële duurzaamheidswinsten van deze tools beoordelen, waarbij zowel hun positieve als negatieve potentiële effecten worden onderzocht.

Onze missie is: Europese boeren de waarheid vertellen over het gebruik van digitale technologieën

Dr. Nikolaos Marianos - projecthoofd QuantiFarm

Tools en kennis in handen van de boeren

De resultaten zullen boeren, adviseurs en beleidsmakers nadien kunnen gebruiken aan de hand van enkele gebruiksvriendelijke tools zoals kosten- en batencalculators, benchmarking- en beleidsmonitoringtools. Ook zal er een QuantiFarm Digital Innovation Academy opgericht worden die onder andere zal adviseren over de meest geschikte bedrijfsmodellen.

Uitgerust met een budget van 7,4 miljoen euro, medegefinancierd door de Europese Unie, zal het project worden uitgevoerd met een consortium van 32 partners. Dit omvat boeren, adviseurs en wetenschappelijke onderzoeksinstellingen uit 20 landen. In aantallen betekent dit dat 30 testcases zullen plaatsvinden in 100 commerciële boerderijen uit 7 landbouwsectoren in 20 gewassen en dieren, verspreid over meer dan 20 landen in 10 (van de 11) biogeografische regio's in heel Europa.

“Precisielandbouw op maat biedt grootste garantie op slagen”
Uitgelicht
Landbouwers kunnen hun praktijken verbeteren door te experimenteren op hun eigen velden. Maar zo’n onderzoek brengt uitdagingen met zich mee. Het Europese project INNO-VEG wil...
15 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek