Nieuwe onderbroekencampagne test bodemgezondheid in Vlaanderen

ONDERbroek ONDERgronds, met die nieuwe campagne roept plattelandsvereniging Landelijke Gilden op om onderbroeken in de tuin te begraven en ze daar twee maanden te laten zitten. De vereniging wil zo het bodemleven en de bodemkwaliteit in Vlaamse tuinen onderzoeken. Maandag werden de eerste vijf onderbroeken door leerlingen van basisschool Ter Elst in Steenhuffel onder de grond gestoken.

17 april 2023  – Laatste update 17 april 2023 15:41
Lees meer over:

Bedoeling is om een witte onderbroek of ander stuk stof in een kuil van ongeveer tien centimeter diep te steken. Belangrijk is dat het om 100 procent katoen gaat: in katoen zit namelijk koolstof, en dat is voedsel voor de kleine beestjes die ondergronds leven, zoals pissebedden, spinnen, mieren, duizend- en miljoenpoten, kevers en schimmels en bacteriën. Stukje bij beetje breken zij zo het katoen van de onderbroek af, waardoor die meer en meer verdwijnt in de bodem.

Hoe gezond is jouw grond?

"Na twee maanden mag je de onderbroek weer opgraven", vertelt Marleen Van der Velden, medewerker bij Landelijke Gilden. "Hoe meer er weg is van de onderbroek, hoe meer beestjes hun werk hebben gedaan en hoe beter het gesteld is met je bodem. Als de onderbroek nog intact is, betekent het dat je bodem nog wat extra leven kan gebruiken."

Het idee om onderbroeken in te graven om de kwaliteit van de bodem te onderzoeken, komt overgewaaid van Canadese landbouwers. Een vijftal jaar geleden begroeven ze stukken katoen op hun akkers, om na te gaan hoe goed de kwaliteit van de bodem was waarop ze gewassen verbouwden. Intussen zijn er ook in Vlaanderen kleinere gelijkaardige initiatieven van start gegaan, bijvoorbeeld in de Kempen. Landelijke Gilden rolt de campagne nu grootschalig over heel Vlaanderen uit, en hoopt dat zo veel mogelijk mensen meedoen.

Tegelijk geeft de plattelandsorganisatie ook tips om tot veel bodemleven te komen. "Wie merkt dat zijn onderbroek er nog grotendeels hetzelfde uitziet na twee maanden, doet er goed aan om compost op het gras en tussen planten te leggen, of bladeren in de tuin te laten liggen", zegt Davey Sterkens, manager innovatie bij de Landelijke Gilden. "In de winter is het interessant kippen over je hele tuin te laten scharrelen, want zij maken de grond los. Maar de belangrijkste tip is: probeer je bodem zo weinig mogelijk te verstoren."

De 25 kinderen van het vierde leerjaar kregen maandag hulp van tuinarchitect en presentator Bartel Van Riet, die ambassadeur is van de campagne. Deze week worden nog onderbroeken begraven in onder meer Galmaarden, Peer, Berchem, Zele en Deerlijk. Wie meedoet met de campagne, kan zich registreren via de website landelijkegilden.be/onderbroek.

UHasselt zoekt Limburgers die theezakjes in hun tuin willen begraven voor bodemonderzoek
Uitgelicht
De Universiteit van Hasselt start samen met Het Belang van Limburg en het Departement Omgeving een grootscheeps burgerwetenschapsonderzoek dat voor het eerst de staat van de L...
20 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek