Nieuwe EU-wet diergezondheid op til

De Europese Commissie komt volgend jaar met een nieuwe diergezondheidswet. In lijn met de EU-strategie zet de wet vooral in op preventie. "Dat is goedkoper dan het telkens bestrijden van dierziekten", heeft eurocommissaris John Dalli van gezondheid en consumentenzaken gezegd op een bijeenkomst in Ierland.
14 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De Europese Commissie komt volgend jaar met een nieuwe diergezondheidswet. In lijn met de EU-strategie zet de wet vooral in op preventie. "Dat is goedkoper dan het telkens bestrijden van dierziekten", heeft eurocommissaris John Dalli van gezondheid en consumentenzaken gezegd op een bijeenkomst in Ierland. Belangrijk aspect van de nieuwe wetgeving is de verdeling van de kosten tussen boeren, lidstaten en EU.

In 2012 hoopt eurocommissaris John Dalli met voorstellen te komen, zodat de wet in 2013 kan ingaan. De nieuwe wet moet een vereenvoudiging zijn van het bestaande pakket van om en bij de zestig regelingen voor onder meer handel, dierziektecontrole en identificatie. Randvoorwaarden zijn internationale afspraken in WTO- en OIE-verband.

Dalli onderstreepte het belang van één wetgevend kader voor de hele Europese Unie. Als voorbeeld noemde hij de elektronische identificatie en registratie (I&R), een maatregel die in veel lidstaten waaronder Ierland wordt bekritiseerd.

Het eerste EU-actieplan voor dierenwelzijn loopt dit jaar af, bracht Dalli ter herinnering. Op grond van een evaluatie wordt een nieuw vijfjarenplan opgesteld. In de (lopende) evaluatie wordt bijzonder gelet op de kosten van extra dierenwelzijnsmaatregelen.

Dalli verwacht vooral veel van goede etikettering. "Ik geloof er niet in consumenten voor te schrijven wat ze moeten eten of kopen, maar ik geloof zeer dat we de plicht hebben hen te laten weten wát ze eten of kopen".

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek