Nieuwe componenten van berengeur ontdekt

Behalve skatol, indol en androstenon zijn er waarschijnlijk nog enkele stoffen die berengeur aan vlees veroorzaken. Dat meldde onderzoeker Coen van Wagenberg van de Wageningen Universiteit over het onderzoeksproject 'Stoppen met castreren'. Van Wagenberg verhitte vlees met berengeur, ving de vrijkomende gassen op en scheidde deze.
2 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Behalve skatol, indol en androstenon zijn er waarschijnlijk nog enkele stoffen die berengeur aan vlees veroorzaken. dat meldde onderzoeker Coen van Wagenberg van de Wageningen Universiteit over het onderzoeksproject 'Stoppen met castreren'. Van Wagenberg verhitte vlees met berengeur, ving de vrijkomende gassen op en scheidde deze.

Door een panel te laten ruiken aan de verschillende componenten, was het mogelijk om een aantal nieuwe stoffen aan te wijzen, die ook een bijdrage leveren aan de beruchte berengeur in varkensvlees.

Van Wagenberg deed ook onderzoek naar het systeem waarbij mensen aan de slachtlijn berengeur vaststellen. Dat is in de praktijk werkbaar, volgens Van Wagenberg. Wel is het noodzakelijk rustpauzes in te lassen, omdat anders de waarnemingsscherpte afneemt. Ook is het niet uit te sluiten dat verschillende personen verschillend oordelen.

De onderzoekers willen ook nog de mogelijkheden bekijken van elektronische geurdetectie. Daartoe zijn literatuurstudies gedaan. "Je zou kunnen denken aan een snuffelaar zoals die ook op Schiphol wordt toegepast om verdovende middelen op te sporen".

Duitsland vindt trouwens dat de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar alternatieven voor biggencastratie meer internationaal uitgewisseld moeten. Op dit moment is afschaffen volgens de Duitsers nog steeds niet verantwoord, hoewel de partijen daar al in oktober 2008 gezamenlijk verklaarden er de schouders onder te gaan zetten. De Duitse coördinatiecommissie wil een splitsing van de markt in vlees van wel en niet gecastreerde beren voorkomen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek