Nieuw project brengt biolandbouw en maaltijden in zorginstellingen dichter bij elkaar

Het nieuwe project ZoBio wil samenwerkingsverbanden tussen bioboeren en keukens in zorginstellingen opzetten en laten groeien. Vijf zorginstellingen en zeven bioboerderijen zijn erbij betrokken. Zo ook Lieven Devreese van de biologische CSA-boerderij ‘het Polderveld’ uit Westkapelle. "We krijgen van de zorginstelling een eerlijke prijs voor onze producten”, aldus Devreese. “Flexibiliteit in de samenwerking is belangrijk, net als goede afspraken en regelmatig overleg.”

7 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 11:03
Lees meer over:
CHEF KEUKEN KOK

“Hoe zorgen we dat patiënten dagelijks een lekkere en gezonde maaltijd krijgen?“ Bij AZ Zeno in Knokke-Heist vonden ze enkele jaren geleden het antwoord op die vraag dankzij een samenwerking met bioboerderij het Polderveld. Deze unieke aanpak leidde tot een meer diverse aanbod van verse seizoensgebonden biogroenten voor de patiënten. De smakelijke samenwerking vormde de inspiratie voor het tweejarige project 'ZoBio' dat samenwerkingsverbanden tussen de zorg en de boeren in nog vier andere zorginstellingen wil uitrollen.

Unieke samenwerkingen

Het verhogen van de afzet naar zorginstellingen sluit aan bij de doelstelling van het Vlaamse Strategisch Plan Bio om het aandeel biologische voeding in overheidsopdrachten te verhogen. Het project wil op het einde ook aanbevelingen formuleren waarmee andere overheidsinstellingen aan de slag kunnen. 

Daarnaast wil het project ZoBio andere boeren en zorginstellingen inspireren om stappen te zetten richting samenwerking. In de loop van het project zullen er lerende netwerken plaatsvinden waarin de opgedane kennis en ervaringen gedeeld worden. “Het voorbeeld van AZ Zeno valt niet één op één te kopiëren naar andere ziekenhuizen, want elke situatie is uniek. Door kennis en ervaring uit te wisselen kunnen de betrokken bedrijven van elkaar leren en zo de samenwerkingsverbanden sneller laten groeien”, aldus Marijke Van Ranst van BioForum vzw, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw die mee de schouders onder het project zet. “Zo zorgen we stap voor stap voor meer bio en lokale voeding in de zorg.”  Naast BioForum vzw werkt ook het Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek. (ILVO) en Flanders’ FOOD mee aan het project.

Afspraken maken is key

Op 1 maart werd het project afgetrapt in AZ Zeno. De aanwezigen konden zich alvast laten inspireren door de chef van het ziekenhuis Pieter De Smet, die vanuit zijn keuken vertelde hoe hij en zijn team het lokale aanbod geïntegreerd hebben: “Het was soms zoeken naar creatieve oplossingen, maar er was veel enthousiasme binnen mijn team om deze zoektocht te maken. Ondertussen zit de samenwerking met het Polderveld in het DNA van onze werking en sluit het heel goed aan bij de visie van de hele organisatie.”  

Ook boer Devreese van het Polderveld vindt de samenwerking met AZ Zeno zeer waardevol. Ongeveer de helft van de producten van de boerderij gaat nu naar in het ziekenhuis. “Het is fijn dat de smaak van onze producten zo gewaardeerd wordt. Bovendien krijgen we er een correcte prijs voor. Flexibiliteit is wel belangrijk, net als goede afspraken en regelmatig overleg”, aldus Devreese.

Dat afspraken maken cruciaal is in de samenwerking, bevestigt ook Van Ranst. “Binnen dit soort samenwerkingen is dialoog heel belangrijk", duidt de projectmedewerker van BioForum. "Een keuken die grote volumes wil bestellen, moet beseffen dat groenten maanden voordien gezaaid moeten worden. Afstemming rond teeltplanning is dus cruciaal. En het vraagt flexibiliteit. Een menu kan al een maand op voorhand vastliggen, maar de bloemkolenoogst kan wel eens opschuiven als de zon het laat afweten”, duidt ze.

Daarnaast zijn er ook enkele praktische knelpunten bij het project. Zo heeft een keuken die overwegend werkt met producten die reeds versneden worden aangeleverd, niet altijd de infrastructuur om aan de slag te gaan met vers geoogste producten. ZoBio hoopt deze knelpunten op te lossen en op het einde tot verschillende nieuwe duurzame samenwerkingen tussen bioboeren en zorginstellingen te komen. 

Vijf zorginstellingen, zeven bioboeren

Naast de samenwerking met het Polderveld start AZ Zeno ook een samenwerking met het Livinushof (Sint-Magriete). Daarnaast zijn ook St. Kamillus met CSA De Witte Beek en Legumenhofke (Bierbeek), Curando en Plukhof (Beernem), Zorgband Leie en Schelde met Plukboerderij Grondig (Destelbergen) en AZ Maria Middelares en De Goedinger (Gent) betrokken bij het project.

Het project ZoBio wordt ondersteund vanuit het Europees Investeringsfonds (EIP) met middelen van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek