Niet elke Zeeuwse mossel komt uit Nederland
nieuwsIerse mosselen vinden steeds vaker hun weg naar ons land, want de mosseloogst in Nederland loopt fors terug. In tien jaar tijd is de vangst in de Waddenzee en de Oosterschelde ruimschoots gehalveerd van meer dan 90 miljoen kilogram in het seizoen 1996/1997 tot een schamele 40 miljoen kilogram in 2007/2008.
Sinds drie jaar heeft de Zeeuwse mosselkweker Krijn Verwijs een eigen boot in Ierland. Dankzij de Ierse aanvoer kan zijn bedrijf nog rendabel blijven. "We zijn naar Ierland uitgeweken omdat de regels in Nederland te streng zijn", zegt hij in De Standaard. Grote boosdoener voor de Nederlandse mosselkwekers is de habitatrichtlijn uit 1992.
In de jaren negentig werd de Waddenzee, de belangrijkste plek in Nederland voor de vangst van mosselzaad, voor de helft gesloten voor de visserij. De jongste jaren heeft de overheid de duimschroeven voor de vangst van mosselzaad in de Waddenzee steeds verder aangedraaid. Dus kijken de mosselkwekers verder dan hun voortuin, de Waddenzee en de Oosterschelde, naar de Ierse mossel.
Ierland draaide in 2005 een topjaar met 40 miljoen kilogram mosselen, een verdubbeling van de vangst in vergelijking met 1997. In het seizoen 2007/2008 visten de Ieren zo'n 30 miljoen kilo uit het water. Tien jaar geleden exporteerden de Ieren ongeveer 3,5 miljoen kilogram mosselen. Vorig jaar was dat cijfer haast verdrievoudigd tot 11 miljoen kilogram.
De opgeviste mosselen van Krijn Verwijs in grote zakken van elk een ton. Een vrachtwagen zorgt ervoor dat ze 24 uur later arriveren in het Zeeuwse Yerseke. Vervolgens krijgen de Ierse mosselen nog een ontzandingsbeurt in de Oosterschelde. Dat gebeurt in grote afgezette stukken water van in totaal vijf hectare. Afhankelijk van de vraag liggen de mosselen daar enkele uren of weken.
Aan land krijgen de mosselschelpen nog een schoonmaakbeurt, daarna worden ze ingepakt en verscheept. Vaak met een Zeeuws etiketje, want een rechter heeft vorig jaar geoordeeld dat de origine van een mossel niet Zeeuws hoeft te zijn om toch dat predikaat te mogen dragen. Verwateren, verwerken en verpakken is voldoende voor een stempel uit de provincie Zeeland.
Bron: De Standaard