nieuws

Ngo's waarschuwen voor pesticiden in wijn

nieuws
Zowat alle traditioneel geproduceerde wijnen die in de Europese Unie verkocht worden, bevatten residuen van soms gevaarlijke pesticiden. In sommige wijnen zijn de hoeveelheden duizenden keren groter dan de maximaal toegelaten concentraties van pesticiden in kraantjeswater. De wettelijke drempel voor druiven werd echter in geen enkele wijn overschreden. Dat blijkt uit een steekproef die Pesticides Action Network Europe (PAN-Europe) woensdag heeft voorgesteld in het Europees parlement.
26 maart 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
Zowat alle traditioneel geproduceerde wijnen die in de Europese Unie verkocht worden, bevatten residuen van soms gevaarlijke pesticiden. In sommige wijnen zijn de hoeveelheden duizenden keren groter dan de maximaal toegelaten concentraties van pesticiden in kraantjeswater. Dat blijkt uit een steekproef die Pesticides Action Network Europe (PAN-Europe) woensdag heeft voorgesteld in het Europees parlement.

Het netwerk liet een analyse uitvoeren van veertig flessen rode wijn die in de EU in de winkelrekken liggen. Sommige werden in Europese landen geproduceerd, andere in landen als Australië, Zuid-Afrika en Chili. Vijf van de zes biologisch geproduceerde wijnen bleken vrij van pesticiden. In alle 34 traditioneel geproduceerde wijnen trof men wel residuen aan. De vorsers vonden pesticiden in elke fles, zowel bij de goedkopere wijnen als bij de excellente wijnen die meer dan 200 euro per fles kosten.

Per fles troffen ze gemiddeld residuen van meer dan vier pesticiden aan. Eén fles bevatte zelfs tien verschillende pesticiden. In totaal vonden de onderzoekers 24 verschillende pesticiden. Vijf pesticiden, waarvan er één of meer werden aangetroffen in bijna de helft van de flessen, worden door de EU gedefinieerd als mutageen, kankerverwekkend, endocrien verstorend of giftig voor de reproductie. Het mogelijk kankerverwekkende pyrimethanil werd teruggevonden in 25 van de 34 flessen.

"De aanwezigheid van pesticiden in Europese wijnen is een steeds groter wordend probleem", waarschuwt Elliot Cannell van PAN-Europe. "Vele wijnbouwers vervangen de traditionele methodes voor het bedwingen van plagen of ziekten door gevaarlijke synthetische pesticiden. Deze trend heeft een rechtstreekse impact op de kwaliteit van Europese wijnen", stelt de Britse activist. De initiatiefnemers erkennen dat geen enkele wijn de maximaal toegelaten concentratie pesticiden in druiven overschreed (er bestaat trouwens geen specifieke drempel voor wijn), maar die drempel voor druiven ligt dan ook bijzonder hoog. Zo wees Francois Veillerette van de Franse ngo MDRGF er op dat sommige wijnen hoeveelheden bevatten die tot 5.800 keer hoger lagen dan de maximaal toegelaten concentratie pesticiden in kraantjeswater.

Het is quasi onvermijdelijk dat pesticiden af en toe opduiken in fruit en groenten. PAN-Europe wijst wel op het intensieve gebruik van van de verdelgingsmiddelen in de wijnbouw. Slechts drie procent van het Europese areaal wordt gebruikt voor de teelt van druiven, maar de sector verbruikt wel 15 procent van de synthetische pesticiden. Het netwerk eist dat de Europese instellingen, die zich momenteel over het gebruik van pesticiden bezinnen, de meest schadelijke middelen van de markt halen.

PAN-Europe kreeg dinsdag meteen tegenwind van directeur-generaal Friedhelm Schmider van European Crop Protection Association (ECPA). Hij wijst erop dat het gebruik van pesticiden zeer nauwgezet wordt gecontroleerd door onafhankelijke wetenschappers en dat de gedoogde concentraties niet het minste risico vormen voor de gezondheid van consumenten. Een door hem geciteerde Franse studie concludeerde dat slechts 0,3 procent van de wijndruiven de toegestande drempels overschreed. "Wijndruiven zijn gevoelige gewassen en de telers moeten hun wijngaarden beschermen tegen plagen en ziektes, vooral met het oog op de klimaatverandering", stelt Schmider. Hij wijst op de potentiële consequenties van een verbod, zowel voor de wijnbouw als voor andere landbouwsectoren. Europa is de belangrijkste exporteur van landbouwproducten en vertegenwoordigt tweederde van de wereldwijde productie en consumptie van wijn.(KS)

Meer informatie: Results of pesticide analysis of 40 bottles of wine bought in the EU

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek