Nelly Maes wil herziening richtlijn transport levend vee

nieuws
VU/ID-europarlementslid Nelly Maes vraagt dat Europa haar richtlijn inzake het transport van levend vee grondig herziet. "Vervoer waarbij aan het einde van de rit dieren toch geslacht worden, moeten absoluut worden verboden, niet alleen om de verspreiding van het mond- en klauwzeer te voorkomen, maar ook omredenen van dierenwelzijn", aldus Maes maandag in een persmededeling.
26 maart 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
VU/ID-europarlementslid Nelly Maes vraagt dat Europa haar richtlijn inzake het transport van levend vee grondig herziet. "Vervoer waarbij aan het einde van de rit dieren toch geslacht worden, moeten absoluut worden verboden, niet alleen om de verspreiding van het mond- en klauwzeer te voorkomen, maar ook om redenen van dierenwelzijn", aldus Maes maandag in een persmededeling.

Volgens een protocol van 1997 dat in 1999 van kracht werd, worden levende dieren in Europa niet langer beschouwd als "producten", maar als "welzijnsgevoelige wezens". De richtlijn moest het transport van levende dieren over lange afstanden aan banden leggen. "In het protocol zijn echter genoeg achterpoortjes om bijvoorbeeld dieren van Aberdeen naar Athene te vervoeren en ze daar te laten slachten", meent Maes.

In het Europees Parlement stelde Maes aan de Europese Commissie onlangs enkele vragen over het vervoer van levende dieren over lange afstanden. Europees commissaris voor Consumentenzaken David Byrne erkende in een antwoord dat verschillende EU-lidstaten het dikwijls niet zo nauw nemen met de wettelijke bepalingen van de Europese richtlijn. "Op basis van een kritisch rapport van 5 december 2000 zal de Commissie een voorstel tot herziening uitwerken waarover in het Europees parlement dan kan worden gedebatteerd", zo beloofde Byrne.

Nelly Maes vreest echter dat enkel kleine (waaronder technische) aanpassingen zullen worden aangebracht aan de richtlijn. Ze vraagt zich af of de Commissie wel bereid is om radicaal van koers te veranderen. En dat laatste is noodzakelijk, zo vindt Maes. "Europa moet een duidelijk onderscheid maken tussen dieren bestemd voor de vleesindustrie en andere dieren die bijvoorbeeld vervoerd worden in het kader van fokprogramma's", aldus het europarlementslid. "Dieren die toch maar voor de slacht zijn bedoeld, mogen absoluut niet meer worden vervoerd", zo klinkt het.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek