Nederlandse regering volgt advies Remkes, meer tijd voor piekbelasters

Het Nederlandse kabinet Rutte IV neemt de aanbevelingen uit het stikstofrapport van Johan Remkes in grote lijnen over. Alleen het aanpakken van de stikstofuitstoot van 500 tot 600 zogeheten “piekbelasters” zal langer duren dan Remkes voor ogen had.

16 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 16 oktober 2022 20:24
Lees meer over:
adema

Stikstofbemiddelaar Remkes vindt dat de overheid moet zorgen dat de 500 tot 600 bedrijven nabij Natura 2000-gebieden binnen een jaar hun stikstofuitstoot verminderen, maar het kabinet noemt dit in een eerste reactie "ambitieus". Anders dan bij de eerste persberichten was geduid, legde Remkes in zijn nadere duiding de nadruk op het vrijwillig karakter, waarbij de “piekbelasters” moeten omgeschakeld om verplaatst worden. Het onteigenen zou minstens een proces van tien jaar zijn en dus niet geschikt voor het snel vrijmaken van stikstofruimte. Anders dan in Vlaanderen werkt Nederland met een systeem van “salderen”, waarbij stikstofruimte verhandelbaar is.

Van der Wal (Stikstof, VVD) en Adema (Landbouw, CU) denken wel dat door "het gericht en snel wegnemen" van de stikstofuitstoot van piekbelasters ruimte kan komen voor de zogenoemde PAS-melders. Dat zijn de boeren die tussen 2015 en 2019 op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hun bedrijf hebben uitgebreid. Die komen nu in de problemen, doordat deze regelgeving door de rechter buiten werking is gesteld. Het legaliseren van de PAS-meldingen noemt het kabinet nu prioriteit "voor de korte termijn".

Landbouwakkoord

De twee kabinetsleden benadrukken dat ze samen met de boeren willen werken aan een duurzame toekomst voor de landbouw. "We willen de constructieve gesprekken die de afgelopen zomer zijn gevoerd, gebruiken en voortzetten."

Dat moet er onder meer toe leiden dat in januari of februari een landbouwakkoord kan worden gesloten, zoals Remkes had geadviseerd, met daarin ook afspraken met natuurorganisaties en 'ketenpartijen', zoals supermarkten. Ook andere punten uit het rapport van Remkes worden overgenomen. Zo blijft de deadline van 2030 voor een landelijke halvering van de stikstofuitstoot staan, maar komen er wel twee meetmomenten: in 2025 en 2028. Als dan blijkt dat de reductie niet overal kan worden gehaald, kan voor een versoepeling worden gekozen. In november communiceert het kabinet over volgende stappen.

Greenpeace en stikstofstrijder Johan Vollenbroek echter gepikeerd op de koerswijziging van het kabinet. Die zou vooral een knieval voor de boeren zijn volgens Greenpeace. Vollenbroek noemde het werk van Remkes al eerder prutswerk en liet vandaag naar aanleiding van het nieuws uit het kabinet weten dat er voor hem niets anders op zit dan doorprocederen. De Nederlandse boerenorganisaties reageerden wel positief.

Bron: NOS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek