Nederlanders hamsteren uit vrees voor schaarste
nieuwsDe melk- en vleesschaarste is het gevolg van het totaal vervoersverbod dat Nederland heeft afgekondigd na het opduiken van besmettingshaarden van mond- en klauwzeer. Melk mag zeker drie dagen lang niet opgehaald worden.
Onze noorderburen beginnen al voedsel te hamsteren uit vrees dat er straks schaarste zal optreden. De hamsterwoede richt zich tot nu toe vooral op houdbare melk, zo meldt het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL).
De oorzaak van de besmetting in Nederland is nog onduidelijk. De Nederlandse landbouwminister Laurens Brinkhorst gaat er voorlopig vanuit dat het virus via overwaaiing of persoonlijk contact op de bedrijven in Olst (waar de 2 Nederlandse officiële haarden zijn vastgesteld) is terechtgekomen omdat er geen diercontacten zijn geweest. Er wordt exact in kaart gebracht welke personen en voertuigen de boerderij de afgelopen weken hebben bezocht.
Behalve de 2 officiële haarden zijn er ook 5 bedrijven die verdacht zijn en waar het virus vermoedelijk ook heeft toegeslaan. Het meest recente verdachte bedrijf ligt in Sprang-Capelle (in Noord-Brabant). Het gaat het om een gemengd bedrijf met verschillende dieren. Om hoeveel beesten het precies gaat, is niet bekend. De Nederlandse overheden weten nog niet waar de besmetting vandaan komt. De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees onderzoekt of het bedrijf contact heeft gehad met andere besmette of verdachte bedrijven.
In een zone van 1 kilometer rond de besmette bedrijven wordt alle vee gedood. In eerste instantie vindt hier veelal noodvaccinatie plaats, omdat de destructeurs niet alle beesten tegelijk kunnen doden. De Algemene Inspectiedienst en de politie in de regio werken op volle toeren om de maatregelen te handhaven.
Bij de Nederlandse grensovergangen staan files door extra controles op het vervoersverbod. Ook de douane op de luchthaven Schiphol voert deze uit. Verschillende sportevenementen, zoals paarden- en wielerwedstrijden, en carnavalsoptochten gaan niet door. Leerlingen van verscheidene agrarische scholen, met name in het noorden, hebben vrij. Alle kinderboerderijen sluiten hun deuren. In Gelderland en Noord-Brabants zijn diverse natuurgebieden gesloten.
Slachterijen en veetransporteurs zijn sinds de verdenkingen van dinsdag werkloos. De MKZ-uitbraak kost Nederlandse vleesexporteurs minstens 1 à 1,5 miljard gulden (18 à 27 miljard frank), omdat Nederland een jaar lang vrij moet zijn van de veeziekte om vlees te mogen exporteren naar niet-Europese landen.
Bron: ANP