header.home link

Natuurpunt springt in de bres voor onpopulair insect: "Amper wespen geteld deze zomer"

Wespen worden misschien niet graag gezien op picknicks, fietstochten, wandeltochten, campings, openlucht kookworkshops en buitenhuwelijken, maar wel bij Natuurpunt. De wespenpopulatie daalt, en hoewel dat sommigen aan het juichen brengt, is dat allerminst vrolijk nieuws. Zo hebben ook deze dieren een belangrijke functie. 

12 september 2023  – Laatste update 12 september 2023 13:48
Wesp

Heel wat insectensoorten gaan erop achteruit. Dat blijkt uit de resultaten van de insectencampagne 'Niet meppen, wel appen' van Natuurpunt. Volgens de organisatie zijn er deze zomer amper wespen geteld. "Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur", zegt Natuurpunt. 

Natuurpunt lanceerde voor de zomer haar campagne 'Niet meppen, wel appen'. Met de soortenherkenningsapp ObsIdentify werden mensen aangespoord zoveel mogelijk dieren in kaart te brengen. Bijna 40.000 waarnemers telden 1,5 miljoen insecten.

Helft verloren

Natuurpunt noemt de resultaten van de tellingen echter verontrustend. De organisatie wijst erop dat Vlaanderen de afgelopen 50 jaar de helft van zijn insecten verloor en dat die dalende trend doorzet. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar.  

Opvallend is daarnaast dat het aantal waarnemingen van exoten stijgt. De Aziatische hoornaar staat op de vierde plek bij de bijen en wespen. Dit dier eet overigens wespen, wat misschien mede verklaart waarom er zo weinig te zien zijn. Volgens Natuurpunt heeft de toename van gesignaleerde hoornaars ook te maken met de media-aandacht die dit opvallende insect al kreeg. Het Aziatisch lieveheersbeestje is dan weer de meest gemelde kever. Ook de buxusmot is aan een comeback bezig.  

Vlinders

De top drie van de meest getelde insecten bestaat uit twee vlinders en een wilde bij. Het klein koolwitje, de atalanta en akkerhommel. Niet verwonderlijk, zegt Natuurpunt, want vlinders zijn en blijven de meest populaire insecten. Net buiten de top drie staat een andere vlinder, het bruin zandoogje. Die was evenwel beduidend minder talrijk aanwezig dan in voorgaande jaren. Dat geldt ook voor veel andere vlinders. Vlinders lijden onder de extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren, zegt Natuurpunt. 

Ook andere insectengroepen doen het slecht. Zo werden er bijvoorbeeld van de algemene bessenbandzweefvlieg in vergelijking met vorig jaar 60 procent minder locaties gemeld.

Warmteminnende soorten

Nog een opvallende trend is dat de voorbije decennia steeds meer warmteminnende insectensoorten Vlaanderen koloniseerden, bijvoorbeeld de braamparelmoervlinder. Koudeminnende soorten nemen af. Het gaat dan onder meer over libellen van vennen, zoals de zwarte heidelibel, of typische insecten van natte heide zoals gentiaanblauwtje. 

Wie liever de wesp op een afstand houdt, en toch wil tegemoetkomen aan de vraag van Natuurpunt om ze niet dood te meppen, kan werken met geur. Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek