VBI waarschuwt voor Aziatische hoornaar: “Opletten wanneer je haag snoeit”

Het is opletten geblazen voor de Aziatische hoornaar. Het Vlaams Bijeninstituut (VBI) heeft de voorbije week drie meldingen ontvangen van ernstige steekincidenten. Telkens ging het om gemeentearbeiders die hagen aan het scheren waren. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Het Instituut raadt mensen dus aan om extra waakzaam te zijn vooraleer ze snoeiwerken beginnen. 

7 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 juli 2023 6:59
Lees meer over:
Hoornaars - VBI

Hagen zijn populaire locaties voor Aziatische hoornaars om een nest aan te leggen, zoals bij deze steekincidenten het geval was. In Reet werd een arbeider zeven keer gestoken, hij moest een nacht in het ziekenhuis blijven. Ook een arbeider die in Wilsele werd aangevallen, werd een nacht opgenomen. Het derde incident vond plaats in Begijnendijk, maar leidde niet tot hospitalisatie. 

De hoornaar is actief in heel Vlaanderen. "Vooral West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kennen een grote aanwezigheid, maar ook in Antwerpen en Limburg groeien de aantallen", zegt VBI-voorzitter René De Backer. 

In Frankrijk zijn er zelfs al doden gevallen. Ook hier ging het onder meer om arbeiders en privépersonen die een haag wilden scheren waarin hoornaars een nest hadden gemaakt. "Voorlopig bleef de impact bij ons nog beperkt, omdat de aanvallen zich vroeg in het seizoen voordeden en de nesten nog maar weinig werksters bevatten", legt De Backer uit. 

VBI organiseert opleidingen aan groendiensten om nesten te detecteren. De organisatie pleit al langer voor een gecentraliseerd beleid om de insecten te bestrijden. "De Aziatische hoornaar is een blijver, maar we moeten wel proberen om de aantallen beperkt te houden", zegt De Backer. "Helaas wil het beleid niet mee. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) opereert enkel op de eigen terreinen, en het departement Landbouw en Visserij focust op de imkerij. ANB verwijst particulieren door naar de brandweer, maar verschillende korpsen gaven al aan dat ze de vele opdrachten niet aankunnen. Zo blijft Jan Modaal in de kou staan." 

Lui

Het gecentraliseerd beleid waar VBI om vraagt zal er niet snel komen. Dat blijkt uit vraag aan minister Zuhal Demir (N-VA) in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. "Naar wat ik heb begrepen, zijn Aziatische hoornaars heel lui en vallen ze vooral de bijen aan die door imkers worden gehouden”, sprak de minister. “Tot nu toe is er nog geen aanwijzing dat er een grote impact zou zijn voor de biodiversiteit." 

De Aziatische hoornaar valt niet te verwarren met de Europese hoornaar. De Aziatische variant is grotendeels zwart van kleur, in tegenstelling tot de Europese hoornaar die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft. De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden. De Europese hoornaar heeft rode poten. 

De Europese hoornaar blijft doorgaans uit de buurt van mensen en heeft het voornamelijk gemunt op andere wespen en vliegen. Ook Aziatische hoornaars zijn schuchtere dieren, maar worden agressief als hun nest bedreigd wordt. Als je een nest van Aziatische hoornaars ontdekt, meld je dat best aan Vespa-Watch, het Vlaams meldpunt van de Aziatische hoornaar. Een nest zelf verdelgen is geen goed idee. 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VBI

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek