Provincie Oost-Vlaanderen trekt budget uit voor bestrijding Aziatische hoornaar

Provincie Oost-Vlaanderen maakt dit jaar 100.000 euro vrij voor de bestrijding van Aziatische hoornaar. De bestrijding zal op het terrein door opgeleide medewerkers van Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) vzw gebeuren.

30 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 juli 2023 11:33
Lees meer over:
Aziatische hoornaar bestrijding 2-Provincie Oost-Vlaanderen

De bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar zal in Oost-Vlaanderen vanaf de late zomer tot half november gratis gebeuren. “RATO vzw voert vooral rattenbestrijding uit, maar rond exotenbeheer is er ook veel kennis in huis”, aldus de RATO-voorzitter Joop Verzele. “De voorbije twee jaar deed RATO in een klimaatfondsproject al heel wat ervaring op met de bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaar.”

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort en vormt de laatste jaren steeds meer een bedreiging voor onze inheemse bijen. De invasieve exoot jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Bij een lagere aanwezigheid van honingbijen vallen ze ook andere inheemse bestuivers aan. Aangezien bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect een bedreiging voor de biodiversiteit en de landbouw.

Melden van Aziatische hoornaar

Burgers die een nest van de Aziatische hoornaar spotten, kunnen hun waarneming op de website van Vespa-Watch melden. Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via de website waarnemingen.be of via de app ObsIdentify. Op deze manier helpen burgers mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.

Aziatische hoornaar bestrijding -Provincie Oost-Vlaanderen

Aanpak bestrijding

De vrijwilligers van Vespa-Watch gaan vervolgens na of het effectief om de Aziatisch hoornaar gaat en niet om een gewenste inheemse soort. Een coördinator zal daarna de nesten van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk toewijzen aan een bestrijder van RATO vzw. Omdat RATO vzw subsidies ontvangt van de provincie is de bestrijding van de nesten gratis.

Aan burgers wordt uitdrukkelijk gevraagd om zelf geen bestrijdingsactie te ondernemen en dit aan professionelen over te laten. Door melding te doen via Vespa-Watch, is men er zeker van dat alle stappen correct zullen verlopen.

Aziatische hoornaar volledig uitroeien kan niet meer, de overlast beperken wel
Uitgelicht
De populatie van de Aziatische hoornaar is te groot geworden om de soort volledig uit te roeien in onze gebieden. Daarom gooit Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)...
23 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Provincie Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek